Hlavní obsah

Sonda za 40 miliard proletí na cestě k Merkuru kolem Země

Sonda na cestě k Merkuru proletí kolem Země, které bude vůbec nejblíž.Video: Jan Marek, AP, NASA

 

Reklama

K Zemi se zítra kolem půl sedmé ráno přiblíží na nejkratší vzdálenost planetární sonda na cestě k Merkuru. Je společným dílem japonské a evropské kosmické agentury, která ji považuje za jednu z největších výzev ve své historii.

Článek

Zítra, v pátek 10. dubna, v 6.25 ráno našeho času dojde k největšímu přiblížení výzkumné sondy na Merkur k naší planetě. BepiColombo kolem Země proletí ve vzdálenosti 12 700 kilometrů, to je zhruba 30násobek výšky, ve které obíhá Mezinárodní vesmírná stanice.

Sonda využije takzvaného gravitačního praku. Díky přitažlivosti a pohybu Země sníží svoji rychlost oproti Slunci a přiblíží se k Venuši. Tu obletí celkem dvakrát a stejnými manévry za pět let doletí k Merkuru, cíli evropsko-japonské mise, psala již dříve agentura AP.

+1

Na sondu na povrch Merkuru nezbyly peníze

Kosmické agentury JAXA a ESA stála přesně 1,5 miliardy dolarů, v přepočtu zhruba 37,35 miliardy korun. Výsledkem je asi čtyřtunový vesmírný koráb ze tří částí, pohonného modulu a dvou dílčích orbitálních sond, dodává server Space.com.

Ta evropská nese jedenáct vědeckých přístrojů z devíti zemí a má zkoumat nitro a povrch Merkuru. Včetně hledání vodního ledu v kráterech trvale skrytých před Sluncem. Japonská sonda zase prozkoumá magnetické pole planety.

O Merkuru.

Jak se vyvíjela Země, odkud pocházíme?

Sondu na povrch planety agentury pro nedostatek peněz zrušily. I přesto by poznatky z geologického složení a vývoje Merkuru mohly podle vědců odpovědět na důležité otázky.

„Zkoumání Merkuru je klíčové, abychom lépe pochopili to, jak se formovala Sluneční soustava a Země nebo odkud lidé pocházejí,“ vysvětluje vědec Johannes Benkhoff z projektu ESA.

Reklama

Doporučované