Hlavní obsah

Sony ukázala něco, co hráči nebudou chtít pustit z ruky

Foto: https://blog.us.playstation.com

Nový herní ovladač pro konzoli PlayStation 5.

Reklama

Spuštění prodeje nové konzole PlayStation 5 se blíží, slibuje upravený procesor, lepší grafiku a závodní rychlost. A čím se bude ovládat? Společnost zveřejnila podrobnosti o ovladači DualSense.

Článek

Ve světě herních konzolí existuje několik herních táborů, hlavní dělicí linie však vede mezi příznivci Xboxu od Microsoftu a zastánci PlayStationu od Sony (a část má samozřejmě v obýváku obě konkurenční konzole, protože obě řešení mají pro a proti).

Hráči, kterým učarovala japonská cesta, se nyní mohou radovat, protože firma Sony přestala tajnůstkařit a ukázala nový gamepad s názvem DualSence. Už svým názvem odkazuje na legendární ovladač DualShock, který znají pařmeni po celém světě od doby, kdy byla proslulá konzole ještě v plenkách.

Nový gamepad podle firmy slibuje nevídaný herní zážitek. Sony také uvedla, že novinku a její specifikace už dostali vývojáři, aby jejich nové hry dokázaly využít gamepad na sto procent.

Nový požitek ze hry

Podle amerického deníku CNN slibuje novinka v oblasti bezdrátových ovladačů pohlcujících 3D zvuk vylepšené vjemy díky hmatové zpětné vazbě, jako jsou chvění a dunění, což má zaručit lepší vcítění se do hry. Tím společnost ale nekončí, do ovladače vložila vestavěné mikrofony pro rychlé chatování s přáteli.

„DualSense představuje radikální odklon od našich předchozích ovladačů a dokládá, jak vážně myslíme generační skok s PS5,“ uvedl Jim Ryan, prezident a generální ředitel divize Sony Interactive Entertainment. Doplnil klasické věty známé z představování každé novinky, tedy jak je nový gamepad inovativní, jak promění herní zážitek a jak posune hranice nyní i v budoucnosti.

Nástupce starého ovladače bude Sony dodávat v černém a bílém provedení, a i když se může zdát, že je moc velký, tak to podle firmy hráči vnímali opačně. Alespoň to prý vyplývá z provedených testů na stovkách maket.

Sony potvrdila, že vydání samotné konzole s pořadovým číslem pět plánuje podnik během letošní předvánoční sezony. Podle CNN předpovědělo několik analytiků včetně Jefferies Group a DFC Intelligence, že prodloužení pandemie koronaviru může zpozdit jak PS5, tak konkurenční Xbox Series X. „Existuje možnost, že by mohly být odloženy do roku 2021,“ napsal DFC pro CNN v e-mailu 27. března.

Retro v herním světě

Už loni japonská společnost vydala retro hrací konzoli PlayStation Classic. Jde o vylepšení první kultovní konzole PlayStation, jež pobláznila hráče po celém světě a vybudovala základ pro budoucnost podniku do dalších let.

Prodej se spustil s cenovkou sto dolarů a oproti staré verzi je skoro o polovinu menší. Disk obsahuje na dvě desítky her, od skákačky Rayman, hororové Resident Evil, bojovky Tekken 3 po legendární Grand Theft Auto.

Sony však nebyla první, v roce 2016 vydalo svoji vlastní retro konzoli Nintendo, které během pěti měsíců prodalo přes dva miliony kusů. O rok později společnost vydala další retro edici a svůj prodej oproti předchozí verzi zdvojnásobila.

Reklama

Doporučované