Hlavní obsah

Sopce Whakaari hrozí další erupce. Pátrání po obětech vázne

Foto: Profimedia.cz

Sopka Whakaari vybuchla v pondělních odpoledních hodinách.

Reklama

Novozélandská policie se zavázala k návratu na ostrov White Island, aby tam našla osm turistů. Ti se po tragické erupci sopky Whakaari nadále pohřešují, podle úřadů jsou ale s největší pravděpodobností po smrti. Pátrání je ale vysoce nebezpečné a podle vědců navíc hrozí další výbuch. Dosavadní bilance mrtvých vzrostla na osm, dva z lidí hospitalizovaných s těžkými popáleninami svým zraněním podlehli.

Článek

Policii se prozatím podle Reuters kvůli zvýšené vulkanické aktivitě na ostrov vstoupit nepodařilo. Situaci ale monitorují pomocí přeletů dronů. Známky života nezaznamenali.

Zachránění lidé se dostali do bezpečí hlavně díky místním pilotům vrtulníků. Ti ignorovali oficiální varování, aby se na ostrov nevraceli.

Policie zahájila v souvislosti s úmrtím turistů na ostrově vyšetřování. Náměstek komisaře John Tims pro britský deník The Guardian přislíbil, že místní policisté nepoleví, dokud těla nenajdou. „Naší prioritou číslo jedna je vrátit se na ostrov a nalézt tato těla,“ řekl důrazně Tims a dodal, že rodinám slibuje, že se jim příbuzní vrátí.

Hrozí další výbuch

Podmínky na místě katastrofy se dál zhoršují. Pro lidi na místě bylo obtížné dýchat, vidět i chodit. Podle vědce Grahama Leonarda hrozí riziko dalšího výbuchu. „Riziko další erupce, takové, jako byla ta pondělní, se zvýšilo. A v následujících 24 hodinách je šance 40 až 60 procent, že sopka vybuchne,“ cituje vědce The Guardian.

Stav pacientů je vážný

Šance, že přežijí všichni zranění, je malá. „Většina utrpěla popáleniny na více než 30 procentech těla, mnozí mají problémy s dýcháním a poškozené plíce,“ uvedl novozélandský lékař Peter Watson. 28 lidí zůstává v šesti nemocnicích po celé zemi, z toho 23 v kritickém stavu. Některé čeká převoz do Austrálie.

Kvůli katastrofě Nový Zéland vůbec poprvé aktivoval svůj národní akční plán pro neštěstí způsobená ohněm. Austrálie poslala na Nový Zéland lékařské zásoby, aby pomohla léčit oběti popálenin.

„Po neklidném období je vždy větší pravděpodobnost erupce, kolem ale panuje spousta nejistot,“ upozornil badatel Brad Scott s tím, že vědci budou sopku nadále bedlivě sledovat. „Při podobném typu erupce se v jedné minutě nic neděje a v příští se děje všechno,“ řekl zpravodajskému serveru news.com.au Scott.

Místní protestují

Novozélanďanům se zpoždění operace nelíbí. Podle Guardianu si také stěžují na nedostatek informací od policie, včetně podrobností o tom, jak dlouho budou záchranné akce ještě trvat. Někteří situaci přirovnávali ke katastrofě dolu Pike River v Greymouthu z roku 2010. Těla 29 horníků tam zůstala po výbuchu devět let.

„Tato země je extrémně politicky korektní. Jen jděte a přivezte je. V hasičském sboru znám lidi, kteří by chtěli oběti přivézt zpátky. Pokud je v plamenech auto, taky nečekají, až kolem něj někdo položí silniční kužely,“ řekl místní obyvatel BJ Hawthorn Guardianu.

Podle dalších místních by turisté na White Island neměli mít vstup povolený vůbec. „Věřím, že Whakaari je živá bytost. Navíc mám opravdu problém s vyděláváním na přírodě,“ řekla místní matka čtyřčlenné rodiny Hinepare Tawaová britskému deníku.

Reklama

Doporučované