Hlavní obsah

Sopečné erupce na španělském ostrově nabírají na síle. Veškeré lety zrušeny

Sopka chrlí vulkanický popel již do výšky asi šesti kilometrů.Video: AP

 

Reklama

Vulkanické výbuchy na španělském ostrově La Palma nabývají na intenzitě a přinutily hasiče k ústupu. Tamní úřady v pátek evakuovaly další tři města, letecké společnosti mezitím kvůli mračnu popela zrušily veškeré lety.

Článek

Ostrov La Palma, který patří ke Kanárským ostrovům, zažil erupci poprvé za posledních 50 let a situace se podle agentury Reuters zatím stále nezklidňuje. Podle očitých svědků se nad sopkou Cumbre Vieja vytvořil vůbec největší mrak plynu a popela, který bylo od nedělního začátku erupce možné vidět.

Tamní hasiči odpoledne přerušili odklízecí práce ve městě Todoque poté, co se v sopce otevřela nová trhlina, z níž se začala valit láva. Z kráteru se podle médií ozývaly hlasité exploze, po nichž se po okolní krajině šířily silné tlakové vlny. „Sopka je v nové výbušné fázi… Hasiči dnes již nebudou v provozu,“ napsal na Twitteru hasičský sbor ostrova Tenerife, který na La Palmě pomáhá.

Španělské úřady v pátek nařídily evakuaci měst Tajuya, Tacande de Abajo a části Tacande de Arriba. Lidé se původně měli ukrýt ve svých domovech, vzhledem ke zvýšenému riziku ale padlo rozhodnutí obyvatelstvo evakuovat. Kromě občanů jsou přesouvána také zvířata.

Opatření již přijaly také tamní letecké úřady, které informovaly o tom, že letiště na ostrově La Palma zrušilo všech sedm letů, které byly na pátek naplánovány. Tři letadla měla z ostrova odletět a čtyři na něj přiletět, přičemž všechny lety byly vnitrostátní. Zatím není jasné, zda se budou rušit spoje i pro příští dny.

Láva tekoucí ze sopky zničila na ostrově téměř 400 domů, zachvátila území o rozloze téměř 180 hektarů a zneprůchodnila 14 kilometrů silnic. Úřady zatím nehlásí oběti na životech nebo vážná zranění, evakuovat se však muselo asi 7000 lidí.

Sopka chrlí vulkanický popel již do výšky asi šesti kilometrů a úřady místním obyvatelům doporučují, aby nosili při pobytu venku roušky. Vzdušný prostor nad ostrovem La Palma je nicméně stále otevřený až na dvě menší oblasti poblíž místa erupce.

Podívejte se, jak vypadá situace na jednom z Kanárských ostrovů:

+7

Reklama

Doporučované