Hlavní obsah

Sopka Agung na Bali dusí nejen místní obyvatele, ale i ekonomiku, lety už zrušilo 15 tisíc lidí

Bali se kvůli erupci sopky dostává do ekonomické krizeVideo: AP

 

Reklama

Probuzení sopky Agung ovlivňuje indonéské hospodářství. Bali se jako turistická destinace dostává kvůli erupcím do ekonomické krize. Lidé ruší své léty a pravděpodobně budou měnit plány i v období svátků. Uvedl to server CNN.

Článek

Už od víkendu chrlí sopka Agung oblaka popela do výšky několika tisíc metrů a z kráteru se řine láva a voda. Indonéský ostrovní ráj Bali se teď snaží vypořádat s chaosem, který erupce způsobily. Své domovy muselo podle úřadů opustit už 100 tisíc lidí. Z bezpečnostních důvodů muselo být uzavřeno mezinárodní letiště Ngurah Rai. Podle agentury AFP na ostrově uvázlo 120 tisíc lidí.

Narušení chodu na Bali poškozuje nejen mezinárodní podniky, ale i malé pouliční prodejce. Cestovní ruch je zde klíčový. Místní úřady odhadují, že kvůli erupci zrušilo své lety asi 15 tisíc turistů.

Zavřené hlavní letiště tak stojí místní ekonomiku denně 18 milionů dolarů (asi 380 milionů korun). Podle analytiků je jasné, že v období Vánoc a na Nový rok, což je tradičně turisticky oblíbené období, lidé přehodnotí své plány a na Bali nedorazí. To může vést k dramatickému snížení příjmu místních obyvatel.

Letiště se ve středu po třech dnech znovu otevřelo. Oblaka popela změnila směr a nehrozí tak, že sopečný popílek poškodí motory letadel. V oblasti však stále platí nejvyšší stupeň varování před případnou velkou erupcí.

Celý incident může mít vliv na celé indonéské hospodářství. Prezident Indonésie Joko Widodo chce, aby se cestovní ruch do konce roku 2019 podílel 8 procenty na ziscích indonéské ekonomiky. Uznává ale možnost, že kvůli sopce se tak nestane.

Indonésie se snaží nalákat turisty do jiných destinací, jako je nedaleká oblast Labuan Bajo. Ale i tady by mohl prostředí ovlivnit popel ze sopečné činnosti.

Bali v loňském roce navštívilo přes 5 milionů lidí ze zahraničí. Ostrov je jedním z nejnavštěvovanějších turistických míst. Podle cestovní kanceláře TripAdvisor je neoblíbenější destinací roku.

Cestovní ruch na Bali trpěl už v minulosti. Po teroristických útocích výrazně klesla návštěvnost v letech 2002 a 2005. Sopečná činnost v oblasti už v minulých letech narušila leteckou dopravu na ostrov.

Reklama

Doporučované