Hlavní obsah
Online

Tsunami v Indonésii zabila přes 200 lidí, zasažené pobřeží hlásí stovky zraněných

Bez komentáře: Tak probíhají záchranné práce v oblasti zasažené tsunami. Podívejte se na místo, kde obří vlna udeřila. I do nemocnice, kde pomáhají zraněným.Video: Redakce Seznam, Reuters

 
aktualizováno •

Vlna tsunami narazila na pobřežní oblasti u Sundského průlivu mezi indonéskými ostrovy Jávou a Sumatrou. Zahynulo nejméně 222 lidí, zraněných je podle agentur 843 osob. Agentura pro řízení katastrof nadto hlásí stovky poškozených budov.

Článek

Obrovité vlny, které udeřily na indonéské pobřeží, zřejmě vyvolala sopka Krakatoa. Její erupce spustila podmořské sesuvy, které daly tsunami vzniknout.

Před tsunami nepřišlo žádné varování.

Sopečný původ vlny zmátl indonéské úřady. Ty se zprvu domnívaly, že o tsunami nejde, protože vlně nepředcházelo zemětřesení. Měly ji jen za vyšší příliv, proto vyzvaly obyvatelstvo, aby nepropadalo panice. „Byl to omyl, litujeme toho,“ uvedl podle agentury AFP mluvčí úřadu pro řešení katastrof Sutopo Purwo Nugroho.

Úřad předpokládá, že počet obětí ještě dramaticky poroste. Postrádá se až několik stovek lidí.

Foto: Marek Martinovský, Seznam Zprávy

Sopka Krakatoa se nachází v Indonésii mezi ostrovy Jáva a Sumatra.

Tsunami přišla v sobotu o půl desáté večer místního času. Zasaženy byly zejména oblasti Pandeglang, Jižní Lampung a Serang. A například i oblíbený plážový resort Tanjung Lesung.

Indonésie má za sebou zářijové ničivé zemětřesení, které provázela tsunami a které nepřežilo přes 2000 lidí.

Indonésie leží v oblasti častých zemětřesení. V roce 2004 při zemětřesení a tsunami, které postihly několik zemí, zemřelo v Indonésii přes 120 tisíc lidí. Celkově si tato událost vyžádala 226 tisíc obětí.

  • Mezi mrtvými nejsou cizinci

    Indonéské úřady oznámily, že mezi oběťmi nejsou žádní cizinci a všichni mrtví jsou Indonésané.

  • BBC: Pobřežím se prohnaly celkem dvě vlny, tvrdí svědek tsunami

    Přívalové vlny, které se přehnaly indonéským pobřežím v oblasti Sundského průlivu, byly celkem dvě. Vyplývá to ze svědectví fotografa Oysteina Lunda Andersena, které poskytl pro britskou BBC.

    „Byl jsem na pláži. Byl jsem sám, rodina spala na pokoji. Snažil jsem se vyfotit erupci sopky. (...) A najednou jsem viděl, jak se ta vlna blíží, musel jsem utéct,” líčí Andersen první vlnu.

    „Byly dvě vlny. První nebyla tak silná, dokázal jsem před ní utéct. Běžel jsem do hotelu, kde spala má žena a syn. Probudil jsem je... Pak jsem slyšel ještě větší vlnu,” popisuje fotograf.

    Poté, co se prohnala druhá vlna, utekl Andersen s rodinou do lesa u hotelu, který se nachází výše, pro případ, že by se objevila další vlna.

  • Geofyzikální agentura upřesnila informace o sopce

    Indonéská geofyzikální agentura potvrdila, že tsunami rozpoutal podmořský sesuv půdy, který měl na svědomí výbuch sopky Anak Krakatoa. Sopka vybuchla 24 minut před úderem tsunami.

    Slovo Anak v jejím názvu znamená dítě a odkazuje na to, že jde o sopku, jež se začala formovat před 90 lety na místě původního vulkánu Krakatoa. Jeho mohutná erupce v roce 1883 vyvolala vlny tsunami, o život tehdy přišlo na 36 tisíc lidí.

  • Nabízíme pomoc, vzkázal do Jakarty šéf české diplomacie

  • BBC: Počet mrtvých po tsunami stoupl na 222

    Indonéská vláda znovu zpřesnila, jak moc noční tsunami byla tragická. V tuto chvíli se ví o 222 mtvých. Zraněných je podle aktuálních údajů 843.

  • První záběry z místa přírodní katastrofy: Soptící Krakatoa a videa ze zasažených míst

    Indonésie po úderu tsunami.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

  • Tragický příběh kapely Seventeen

    Tsunami zasáhla i oblíbený plážový resort Tanjung Lesung, kde zrovna koncertovala populární indonéská rocková kapela Seventeen.

    Na záběrech, které kolují po sociálních sítích, je vidět, jak vlna udeří na pódium. Vzápětí už odnáší členy kapely.

    Její zpěvák Riefian Fajarsyah se již ozval. Ve videu zveřejněném na Instagramu uvedl, že tsunami zabila basistu a cestovního manažera kapely. Tři další členové se postrádají, zatím se nepodařilo najít ani jeho vlastní manželku.

    „Přílivová vlna stáhla všechno, co jí stálo v cestě. Někteří naši členové nebyli schopni zachránit sami sebe, neměli se čeho zachytit,“ uvedla kapela v prohlášení.

  • Nepřišlo žádné varování, zdravotníci nestíhají

    Tsunami v Indonésii si vyžádaly stovky zraněných a některá z místních zdravotnických center nestíhají přijímat nové pacienty. Informovala o tom britská BBC. Některé pacienty podle stanice zdravotníci transportují do nemocnic v okolí.

    Podle zpravodajky BBC situaci navíc zhoršil fakt, že, alespoň podle místních, nepřišlo před přívalovou vlnou žádné varování.

  • Češi mezi oběťmi tsunami zřejmě nejsou

    Robert Řehák z českého Ministerstva zahraničí ČTK řekl, že podle dosavadních informací nejsou mezi oběťmi tsunami žádní cizí státní příslušníci, tedy ani čeští občané. „Český zastupitelský úřad v Jakartě situaci nadále sleduje a v případě nových informací bude informovat,“ dodal.

    Ministerstvo rozeslalo varovné SMS vzkazy lidem pobývajícím v oblasti a doporučilo sledovat sdělovací prostředky a řídit se pokyny úřadů. V případě nutnosti je možné se obrátit na nouzovou linku zastupitelského úřadu v Jakartě.

  • Úřady evidují 430 těžce poškozených domů

    Podle údajů, které mají k dispozici indonéské úřady, tsunami těžce poškodila 430 domů. Dále 9 hotelů a 10 plavidel. Ulice jsou mnohde zaplavené a zahrazené převrácenými auty a různým naplaveným materiálem.

  • Tsunami nebyla vysoká, jen zhruba metr

    Z Výzkumného střediska tsunami v Indonésii přicházejí další podrobnosti o tsunami. „Skutečně nebyla veliká. Vlna měla asi jen metr,“ řekl agentuře AP Gegar Prasetya. „Potíž je, že lidé mají tendence stavět všechno příliš blízko pobřeží.“

  • Indonéský prezident žádá rychlou reakci

    Indonéský prezident Joko „Jokowi“ Widodo vyjádřil hlubokou soustrast zasaženým rodinám. A nařídil vládním agenturám, aby na katastrofu reagovaly co nejrychleji. Zejména pokud jde o hledání obětí přírodní katastrofy a péči o raněné.

  • Počet mrtvých stoupá, tsunami v Indonésii si vyžádala přes 160 mrtvých

    Více než 168 obětí si vyžádalo tsunami v Indonésii, dalších alespoň 745 lidí je zraněných. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní úřady. Ty také hlásí, že vlna poničila stovky budov. Vlnu tsunami způsobila erupce sopky Krakatoa.

  • Tsunami zřejmě vyvolalo odlomení boku sopky Krakatoa

    Sopka Krakatoa je vysoká 305 metrů a leží zhruba 200 kilometrů jihozápadně od hlavního města Jakarty.

    Úřady zaznamenaly první silnější otřesy letos v červnu.

    V červenci rozšířily zakázanou oblast, do které se nesmí kvůli nebezpečí vstupovat, na dva kilometry od kráteru.

    Agentura AP cituje ve své zprávě Gegara Prasetyaa, který je spoluzakladatelem Výzkumného střediska tsunami v Indonésii. Řekl, že tsunami pravděpodobně vyvolal kolaps boku sopky. Velká část svahu se odlomila a sjela dolů. „Je možné, že erupce vyvolala sesuv půdy buď nad zemí, nebo pod vodou. Obojí mohlo tsunami způsobit.“

  • Co vypověděli očití svědkové

    Agentury přinášejí svědectví, jak to v místě neštěstí vypadalo. Třeba patnáctiletého Muhammada Bintanga, který na populární pláži Carita Beach na západním pobřeží ostrova Jáva viděl, jak se vlna blíží. „Přijeli jsme v devět večer na prázdniny a náhle tu byla voda. Všechno zčernalo. Nešla elektřina,“ uvedl.

    Třiadvacetiletý Lutfi Al Rasyid pro AFP vypověděl: „Nemohl jsem nastartovat svou motorku, a tak jsem utíkal pryč. Modlil jsem se a utíkal jsem, jak jsem mohl nejrychleji.“

    „Musel jsem utíkat, zatímco vlna překonala pláž a pronikla 15 či 20 metrů do vnitrozemí,“ vylíčil Nor Öystein Lund Andersen podle agentury AP.

    Zrovna pořizoval snímky sopky, když náhle uviděl, že se k němu blíží velká vlna. „Příští vlna se dostala k hotelu a smetla auta ze silnice za ním. Stihl jsem s rodinou uprchnout lesními stezkami do vyšší polohy, kde se o nás místní postarali. Bohudíky jsme vyvázli nezraněni,“ dodal.

  • První odhady počtu obětí: Několik desítek

    Agentura AP píše, že tsunami, která zasáhla pobřežní oblasti u Sundského průlivu, si vyžádala nejméně 62 mrtvých. Další dvě desítky lidí se pohřešují. Předchozí bilance čítala 43 mrtvých a 584 zraněných.

Související témata:

Hlavní zprávy