Hlavní obsah

Sopka Mayon stále hrozí výbuchem, lávový proud má půl kilometru

Sopka na Filipínách stále hrozí výbuchem.Video: AP

 

Reklama

Z vulkánu vytéká láva, po svazích teče bahno. Výbuch podle expertů přijde v nejbližších dnech či týdnech.

Článek

Téměř 15 000 lidí uprchlo z okolí nejaktivnější sopky na Filipínách. Vulkán Mayon exploduje podle expertů v nejbližších dnech či týdnech. Již od neděle platí v jeho okolí varování třetího stupně z pětistupňové škály.

Vulkán zatím chrlí prach a plyny, po slabší erupci z něj včera vytekla láva. Vedoucí filipínského institutu vulkanologie a seismologie Renata Soliduma řekl, že dotekla až do vzdálenosti půl kilometru od sopky. Mayon, tyčící se do výšky 2462 metrů, chrlil už v předchozích dnech popel, žhavé kamení a bahno. V neděli večer bylo i přes mohutný oblak, který sopku halí, vidět rudý kráter vulkánu.

Z oblasti kolem sopky odešlo do bezpečí už asi 14 700 lidí a evakuace pokračuje, uvedla s odkazem na úřad pro řešení katastrof agentura AP. Ve čtvrtích, které opouštějí, vztyčují obyvatelé velké bílé kříže v naději, že ochrání jejich domovy.

V květnu 2013 erupce sopky Mayon zabila pět turistů, kteří se navzdory varování vydali k vrcholu hory. Poslední výbuch byl zaznamenán v roce 2014 a vynutil si evakuaci tisíců lidí.

Reklama

Doporučované