Hlavní obsah

Červený stupeň poplachu. Sopka na Bali hrozí masivní erupcí

Úřady vyhlásily kvůli sopce Agung varování pro leteckou dopravu nad BaliVideo: AP

 

Reklama

Hustý oblak dýmu už přesáhl výšku šest tisíc metrů. Evakuováno je přes 25 tisíc lidí.

Článek

Po více než 50 letech neaktivity se na indonéském ostrově Bali probudil vulkán Agung. Za poslední týden ostrov zaznamenal jeho už druhou erupci. Úřady vyhlásily v neděli ráno pro letecké společnosti nejvyšší, červený stupeň varování. Ten se vyhlašuje, existuje-li bezprostřední riziko erupce popela do atmosféry.

Letecký provoz na Bali přerušen není. Většina letů se drží plánu. Mrak sopečného popela se pohybuje od hlavního mezinárodního letiště směrem k sousednímu ostrovu Lombok. To se ale může změnit a lety mohou být narychlo rušeny. Malé mezinárodní letiště na Lomboku už kvůli popelu provoz přerušilo.

„Aktivita sopky Agung právě vstoupila do magmatické fáze. V současné době stále chrlí popel, ale existuje tu pravděpodobnost, že bude následovat mohutná exploze,“ prohlásil Gede Suantika z indonéského Centra pro vulkanologii a zmírňování geologických rizik.

Fotka erupce lávy ze sopky Agung z pátku 23.00 místního času:

Od sobotního odpoledne byly v reakci na erupci sopky zrušeny desítky letů. Tamní mezinárodní letiště Ngurah Rai však momentálně zůstává otevřeno.

České Ministerstvo zahraničních věcí dnes na svém webu vyzvalo české občany na Bali, aby „zejména v následujících 36 hodinách dbali zvýšené obezřetnosti” a situaci sledovali v místních médiích.

V případě zásadního omezení či přerušení leteckého spojení s Bali ministerstvo rovněž doporučuje využít pro odcestování z ostrova trasy, o nichž informuje na webových stránkách české velvyslanectví v Jakartě.

Indonéská sopka Agung se probudila k životu v úterý po více než 50 letech neaktivity. Druhá erupce vulkánu následovala v sobotu. Obyvatelé byli do 7,5 kilometru od epicentra výbuchu evakuováni. V provizorních ubikacích je přes 25 tisíc lidí.

Na území Indonésie je téměř 130 sopek, tedy nejvíc ze všech zemí světa. Mnoho z nich jeví vysokou úroveň aktivity. Podle posledních zpráv kouř přesáhl výšku šest tisíc metrů.

Reklama

Doporučované