Hlavní obsah

Sopka na Kanárech stále chrlí lávu, situace zůstává kritická

Foto: Profimedia.cz

Ze svahů sopky se i týden po začátku výbuchu dál valí láva a ostrov, kde žije asi 85 tisíc lidí, stále přikrývá mrak vulkanického popela.

Reklama

Již téměř týden španělský ostrov La Palma sužuje erupce sopky Cumbre Vieja. Letiště, které kvůli nebezpečí v sobotu uzavřeli, se dnes otevřelo, zatím se ale nelétá.

Článek

Agentura Reuters uvedla, že letiště na španělském ostrově La Palma, které se nachází jen několik kilometrů od místa erupce, se v neděli znovu otevřelo. Lety ale kvůli nepříznivým podmínkám zůstaly zrušené. V pátek letiště zrušilo všech sedm plánovaných letů. Kanárská letecká společnost Binter zrušila všechny lety na La Palmu, společnost Iberia zrušila jediný plánovaný let. Jiná místní letecká společnost Canaryfly rovněž pozastavila provoz.

Avšak španělský úřad civilního letectví AENA dnes odpoledne oznámil, že letiště je opět v provozu, ovšem aerolinky Binter ihned lety vypravovat nechtěly.

„Kvůli oblaku popela, který pramení ze sopečné erupce, je nutné zachovat dočasné zastavení letů na La Palma… Spoje naplánované na dnešek byly zrušeny,“ uvedla společnost s tím, že výpadek potrvá, dokud se podmínky nezlepší. Uzavírka letiště zkomplikovala evakuaci obyvatel a měla za následek dlouhé fronty na trajekty mířící na sousední ostrovy.

Dva aktivní lávové proudy

Situace na Kanárském ostrově La Palma je i nadále kritická. Ze sopky se již sedmý den valí láva. Podle expertů v současné době existují dva aktivní lávové proudy. Zatímco jeden z nich se rychle pohybuje na sever, druhý pomalu postupuje směrem na jih.

„Severněji se nachází proud, který se pohybuje rychle… Tato láva přichází z hlubších částí kráteru a má teplotu okolo 1250 stupňů,“ uvedl představitel krizového týmu Pevolca Miguel Ángel Morcuende. Dodal také, že lidé, kteří byli evakuováni z měst Tacande de Arriba, Tacande de Abajo a Tajuya, se budou moci vrátit do svých domovů.

Sopečná erupce, k níž došlo v pátek 19. září, zničila přes 500 domů. Z ostrova, kde žije asi 85 tisíc obyvatel, bylo evakuováno více než 7000 lidí. Láva podle místních médií pokryla více než 190 hektarů půdy. Žádná vážná zranění přitom hlášena nebyla.

Začátkem víkendu aktivita Cumbre Vieja nabrala na intenzitě. V sobotu se zhroutila část aktivního kráteru nad obcí Todoque a objevil se nový lávový proud. Vláda ostrova uvedla, že od té doby na sopce k dalším „významným incidentům“ nedošlo. Dron Reuters nicméně natočil „rychlou řeku“ natavené horniny, která stékala od kráteru a procházela blízko domů. Odborníci, které cituje agentura AP, se domnívají, že erupce sopky by mohla trvat až tři měsíce.

Předchozí tři zaznamenané erupce sopky Cumbre Vieja trvaly 24 dní v roce 1971, 47 dní v roce 1949 a 56 dní v roce 1712. Podle listu The New York Times těsně před erupcí ostrovem otřáslo zemětřesení o síle 3,8 stupně.

Modlíme se za vás

K situaci na ostrově se dnes vyjádřil papež František, který při pravidelném požehnání na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu lidem zasaženým probíhající živelní pohromou věnoval modlitbu. „Myslím obzvláště na ty, kdo byli nuceni odejít ze svých domovů,“ uvedl. V kostelích La Palma se mezitím konaly zvláštní mše za postižené.

„Existuje mnoho lidí, kteří jsou na tom velmi špatně, a proto se za ně modlíme,“ řekla Magali Zarateová z Mexika po mši v kostele Colegio Sagrada Família de Nazaret. Když sopka vybuchla, 49letá žena byla na dovolené na ostrově a kvůli zrušeným letům se nemohla vrátit domů.

+7

Reklama

Související témata:

Doporučované