Hlavní obsah

Sopka poblíž Manily se probudila k životu, erupce může nastat brzy

Foto: Profimedia.cz

Filipínské úřady zvedly stupeň nebezpečí z druhého na čtvrtý.

Reklama

aktualizováno •

Další vulkán, který se probudil k životu. Tentokrát poblíž filipínského hlavního města Manily. Kvůli nebezpečí, které s sebou možná erupce přináší, nařídila filipínská vláda evakuovat tři velká města. Nad hlavním ostrovem leží hustý mrak prachu a dýmu. K výbuchu doprovázenému lávou může dojít v řádu hodin až dnů. Láva a žhavý popel začínají stékat po stěnách sopky a sunout se směrem k městům.

Článek

V neděli se k aktivitě probudila sopka Taal ležící 60 kilometrů jižně od Manily na hlavním ostrově Luzon. Mezinárodní letiště dočasně pozastavilo provoz a úřady nařídily „úplnou evakuaci“ obyvatel žijících v okolí Manily. Domovy muselo opustit zatím více než 11 tisíc lidí a vzhledem k aktivitě sopky se očekávají evakuace další.

Oblak prachu a dýmu zasahuje 14 kilometrů daleko. Situaci znepříjemňuje déšť, který v kombinaci se sopečným popelem vytváří hustý černý kal dopadající na okolní města. Místní se pro pohyb ve městech zakrývají igelity, aby se popelavé hmotě vyhnuli.

Ta sice není toxická, obsahuje ale střepy jemného skla, které mohou kontaminovat přívod vzduchu a vody, říká vulkanolog Erik Klemetti. Popel je těžší než sníh a jeho nahromadění na střechách by mohlo znamenat nebezpečí propadnutí.

Podle zprávy Filipínského institutu vulkanologie a seismologie činnost sopky „vyeskalovala překvapivě rychle”. Mrak popela a dýmu se dostal do výšky jednoho kilometru a „zasahuje až do Quezon City” sousedícího s Manilou.

V ohroženém okruhu sta kilometrů žije přes 25 milionů lidí. Láva nyní začíná vybuchovat a vytváří „lávovou fontánu“. Láva a horký popel začínají stékat po stranách sopky a sunout se směrem k městům.

Nebezpečná erupce s lávou může nastat během několika hodin až dnů, Filipíny tak zvýšily výstrahu z druhého na čtvrtý stupeň, píše CNN. Tím se naznačuje „magmatický neklid“, který by mohl vést k nebezpečným erupcím. Nejvyšší stupeň je pátý, nastává v momentě erupce. Institut varoval i před možností sopečné tsunami na jezeře obklopujícím sopku.

Foto: Profimedia.cz

Vulkán vychrlil do výšky asi jednoho kilometru mračno dýmu a popela, erupci provázelo burácení a otřesy.

Filipínský institut vulkanologie a seismologie důrazně varoval, že by z vulkánu mohla náhle vytrysknout pára spolu s toxickými plyny ve vysoké koncentraci. Sopka Taal je nejaktivnější filipínskou sopkou, a přestože nepatří mezi největší, počtem potenciálních obětí se řadí mezi nejnebezpečnější.

Sopka Taal si v minulosti vyžádala tisíce životů. Nejhorší erupci zažili Filipínci v roce 1911, při které zemřelo 1 335 lidí. Sopečné otřesy zaznamenal Institut už začátkem loňského března, nedělní vyeskalování situace ale všechny překvapilo.

Reklama

Související témata:

Doporučované