Hlavní obsah

Soros, Disneyová a další miliardáři v USA chtějí platit vyšší daně

Foto: Wikimedia.org

George Soros.

Reklama

Skupina devatenácti bohatých Američanů sepsala otevřený dopis, v němž žádá kandidáty amerických prezidentských voleb 2020, aby pro movité občany Spojených států zvýšili daně. Peníze chtějí využívat například na řešení klimatické krize, na zlepšení ekonomiky a zdravotnictví či na posílení demokratických svobod.

Článek

Americký finančník maďarského původu George Soros, spoluzakladatel Facebooku Chris Hughes, filmová režisérka Abigail Disneyová a dalších šestnáct bohatých Američanů v otevřeném dopise vyzývá kandidáty do následujících prezidentských voleb, aby více danili jejich vlastnictví. Spojené státy vůči tomu podle nich mají „morální, etickou a ekonomickou odpovědnost”.

„Daň z majetku nám může pomoci s řešením klimatické krize, se zlepšením ekonomiky a zdravotnictví, může vytvářet příležitosti a posílit naše demokratické svobody. Zavedení daně z majetku je v zájmu naší republiky,“ stojí v dopise.

Otevřený dopis přichází v době, kdy se země potýká s problémy nerovnosti. Někteří nedávno zvolení politici jako například členka Sněmovny reprezentantů Alexandria Ocasio-Cortezová usilují o ustavení existenčního minima pro pracující Američany a o dostupnou zdravotnickou péči a vzdělání.

Několik demokratických kandidátů návrh podpořilo. Například senátoři Elizabeth Warrenová či Bernie Sanders poskytli detailní plán, jak by v případě jejich zvolení uzákonili progresivnější daňový rámec. Mnoho ekonomů naopak věří, že republikánské snížení daní, které koncem roku 2017 zavedl americký prezident Donald Trump, pomohlo bohatým Američanům mnohem více než chudým či lidem ze střední třídy. Trump dokonce v průběhu prezidentské kampaně v roce 2016 prohlásil, že se díky vyhýbání placení daní stal „chytrým”.

Podle autorů dopisu výzkumy ukazují, že plán na zvýšení daní pro bohaté je mezi politiky populární. „Mírná daň pro nejmovitější Američany se těší podpoře napříč republikány, demokraty i nezávislými politiky. Doufáme, že prezidentští kandidáti rovněž uznají sílu této myšlenky a podpoří ji,” píší. Za návrh se již podle dopisu postavilo několik kandidátů na prezidenta, mimo jiné například senátorka Elizabeth Warrenová, starosta města South Bend Pete Buttigieg či členové Sněmovny reprezentantů Beto O’Rourke a Tim Ryan.

Přispívat k úspěchu země je podle signatářů patriotickou povinností všech Američanů, a to včetně těch nejbohatších. „Ti z nás, kteří patří do nejmovitější jedné desetiny z jednoho procenta nejbohatších, by měli hrdě platit o trochu více z vlastního jmění pro budoucnost Ameriky. Přijetí této daně je to nejmenší, co můžeme udělat pro posílení země, kterou milujeme,” shrnuje dopis.

Reklama

Doporučované