Hlavní obsah

Sotio ze skupiny PPF kupuje korejskou technologii. Posílí léčbu rakoviny

Sotio zastřešuje výzkum a vývoj nových protinádorových léčiv. Ilustrační fotografie.

Reklama

Firma Sotio z impéria PPF navázala spolupráci s biotechnologickou společností LCB. Posílí tak svou oblast vývoje protinádorových léčiv. Cena za licenční práva její platformy může v budoucnu přesáhnout miliardu dolarů.

Článek

Mezinárodní biotechnologická společnost Sotio, která spadá do skupiny PPF, kupuje nový výzkumný projekt. Firma v úterý oznámila uzavření licenční a opční smlouvy s jihokorejskou biotechnologickou společností LegoChem Biosciences (LCB), která se zaměřuje na vývoj vlastních přípravků pro boj s rakovinou.

Jde o takzvané konjugované protilátky ADC (antibody-drug conjugate), které posilují protinádorovou účinnost. Tyto látky jsou nosiči cytostatik, tedy léků ničící nádorové buňky (např. chemoterapie). Cíleně tak vyberou škodlivou buňku, navážou se na její povrch a po průniku do ní uvolní vysoce účinné léčivo bez toho, aniž by došlo k poškození zdravých buněk.

Díky spolupráci Sotio získá práva na využití technologie ADC, která se využívá pro vývoj až pěti nových léčiv nádorů.

Sotio

Mezinárodní biotechnologická společnost z české skupiny PPF.

Zastřešuje výzkum a vývoj nových protinádorových léčiv.

Produktové portfolio Sotia:

– přípravky na bázi interleukinu IL-15,

– imunoterapie DCVAC (využití dendritických buněk získávaných z krve pacienta),

– nová generace protinádorových přípravků na bázi konjugátu protilátky a léku (ADC),

– buněčné terapie BOXR.

Licenční práva k platformě ADC od LCB mohou dosáhnout hodnoty až 1 027,5 milionu dolarů (22,8 miliardy korun) v závislosti na dosažení určitých vývojových a regulatorních fází zmíněných látek. V blízké budoucnosti Sotio zaplatí zhruba 29 milionů dolarů (643,65 milionu korun), uvedla firma v tiskové zprávě.

Díky licenční smlouvě s LegoChem můžeme dále rozšířit portfolio protinádorových přípravků.
Radek Špíšek, generální ředitel Sotio

Sotio má také nárok na licenční poplatky z prodeje přípravků v případě jejich uvedení na trh.

„V Sotio již několik let vyvíjíme inovativní přípravky ADC a na konci letošního roku plánujeme podat žádost o schválení první klinické studie pro náš hlavní program SOT102. Díky licenční smlouvě s LegoChem můžeme dále rozšířit portfolio protinádorových přípravků o další programy, které se zaměří na různé typy nádorů,“ uvedl profesor Radek Špíšek, generální ředitel Sotio.

„Věříme, že díky využití ADC platformy od společnosti LegoChem budeme schopni přinést v budoucnu pacientům moderní a účinné léky,“ dodal.

Sotio může kombinovat vlastní vyvíjené protilátky s platformou ADC. Jejím cílem je vyvinout nové přípravky k léčbě nádorů. Dohoda společnosti umožňuje také přístup k patentované technologii ConjuAll. LCB bude se Sotiem úzce spolupracovat na poli výzkumu a bude vyrábět komponenty, jež jsou potřeba k využití technologie ConjuAll, jež se používá při vývoji nových ADC.

Sotio bude zodpovídat za výzkum, vývoj a uvedení licencovaných přípravků na trh.

LCB vyvíjí nové generace vlastních léčiv na bázi ADC. Byla založena v roce 2006 a kromě platformy ADC se zaměřuje také na výzkum a vývoj antibiotik, antifibrotik a dalších protinádorových léčiv s využitím vlastních patentovaných technologií.

Sotio je mezinárodní biotechnologická firma zastřešující výzkum a vývoj nových protinádorových léčiv. V minulém týdnu například představila slibné výsledky svého přípravku SOT101 k léčení nádorů.

Klíčovým projektem Sotia byla imunoterapie DCVAC s využitím dendritických buněk získávaných z krve pacienta. Tato imunoterapie má základ v českém Motole.

Loni Sotio koupilo od americké firmy Unum Therapeutics vývojový program buněčné protinádorové léčby. S ním získala i práva k protinádorové platformě CAR-T buněčné terapie BOXR, která se připravuje pro každého pacienta zvlášť a využívá jeho vlastní imunitní systém.

Reklama

Doporučované