Hlavní obsah

Šotouši museli zůstat doma, firmy vyrábějící modely vláčků hlásí žně

Foto: LibreShot

Ilustrační fotografie.

Reklama

Koronavirus je na firmu Hornby Railways krátký. Nadšenci do železnic si jako zábavu na doma pořizovali modely vláčků, což společnost vytáhlo z krize. Výrobce letos prodal modely letadel, vlaků či aut za 636 milionů korun.

Článek

Přední výrobce modelových železnic z Velké Británie zažívá příznivé období. Za posledních šest měsíců do konce září vzrostly tržby společnosti Hornby Railways o 33 procent.

Jako řada dalších firem i Hornby těžila ze skutečnosti, že koronavirus zahnal lidi domů, kde se více zabývali svými koníčky. Mezi nimi byly i modely vláčků a železnic. Nadšenci tak hledali útěchu z nejistoty u produktů, které znají a které se jim líbí.

Server BBC uvedl, že šéf společnosti Lyndon Davies zisk firmy v době „nepříznivých okolností“ uvítal. Není to tak dávno, co byla firma Hornby v krizi, podle generálního ředitele tratila až deset milionů dolarů ročně.

„Pozorovali jsme, jak se dosud úspěšné a ziskové společnosti na celém světě pod tlakem pandemie hroutí pod ztrátami, zavíráním poboček a padajícími akciemi. Přesto jsme tuto otřesnou bouři zvládli, naše prodeje se v první polovině roku 2020 zvýšily o 33 procent, což Hornby vrátilo zpět k zisku,“ popisuje Davies.

Davies uvedl, že společnost zaznamenala velký skok v online prodeji. Podle něj je další hnací silou rostoucí poptávky nuda. „Lidé chtějí něco dělat, nechtějí jen sedět doma a dívat se celý den na televizi,“ uvedl.

Společnost podle slov svého šéfa netušila, jak by ji mohla pandemie ovlivnit. Všechny kanceláře firmy se musely na několika místech zavřít a kvůli problémům s dodavatelským řetězcem přišla během několika týdnů o řadu zásilek.

Navzdory tomu se prodej jejích výrobků vyšplhal na 21,1 milionu liber (zhruba 636 milionů korun) . Ve stejném období loni činily tržby Hornby 15,9 milionu liber. Díky pozitivním výsledkům vzrostly akcie společnosti o 30 procent.

Lockdown však není jediným důvodem nového vývoje společnosti Hornby. V roce 2017 došlo ke kompletní restrukturalizaci manažerského týmu. Společnost tehdy rozšířila svou nabídku o tematické vlakové soupravy v kolekcích Harry Potter a Paddington Bear.

Součástí podnikání společnosti Hornby Railways je také značka autodráh Scalextric, značka Corgi vyrábějící modely aut, autobusů a letadel. Během posledního půl roku si nejlépe vedla značka letadel Airfix a Humbrol, která vyrábí speciální barvy na potírání modelů.

Auta z filmu Návrat do budoucnosti jsou nejprodávanějšími modely desetiletí značky Scalextric. „Tyto značky byly posledních pět až deset let nepochopeny, ale v posledním roce jsme je znovu přivedli k životu,“ uvedl Davies.

Firma se nebrání ani novým technologiím. Sto let poté, co byla v roce 1920 představena její první strojní lokomotiva, lze nyní modely vlaků a závodních vozů ovládat přes bluetooth pomocí aplikací na mobilním telefonu.

Reklama

Doporučované