Hlavní obsah

Souboj o zastávky. Firma na ně vyvěsila dopis pro Krnáčovou, vandal je pak poničil

Podívejte se na poničené zastávky.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vandal poničil zhruba dvacet zastávek, podle JCDecaux se jedná o kampaň s cílem poškodit společnost.

Článek

Souboj o to, kdo bude provozovat pražský městský mobiliář, se přiostřuje.

Společnost JCDecaux, s níž Praha nechce prodloužit smlouvu, zveřejnila zprávu, že během minulého víkendu bylo poničeno zhruba 20 zastávek městské hromadné dopravy. Ty společnost JCDecaux, od roku 1994 vlastní a spravuje. 

Spory kolem zastávek panují od června, kdy rada hlavního města rozhodla, že neprodlouží s firmou JCDecaux smlouvu. Firma pak na zastávkách vyvěsila otevřený dopis, kde upozorňuje na možnou korupci na magistrátu. 

I proto míní, že rozbité zastávky s tím souvisejí. 

„To není náhodný vandalismus, ale kampaň s cílem poškodit majetek naší společnosti. Okamžitě jsme podali trestní oznámení Policii ČR a věříme, že pachatelé budou nejen odhaleni, ale zároveň PČR zjistí, na čí objednávku jednali,” uvedl ředitel společnosti Pavel Slabý.

Odkazuje se přitom na fakt, že u zastávek a dalších prvků městského mobiliáře byly poničeny jen ty části, na kterých byl uveřejněn zmíněný otevřený dopis primátorce Prahy Adrianě Krnáčové. 

Podle Adriany Krnáčové, k níž je směřován dopis uveřejněný na zastávkách, se společnost JCDecaux pouze snaží chránit svůj byznys.

„JCDecaux lže, a proto jsem podala trestní oznámení," uvedla v prohlášení o obsahu otevřeného dopisu. "Rozumím, že chtějí udělat vše proto, aby ochránili svůj vlastní byznys."

Primátorka dále uvedla, že smlouva z roku 1994 o provozování mobiliáře je velmi vstřícná k JCDecaux, ale pro město je krajně nevýhodná. Město podle ní také zatím neschválilo podmínky soutěže na budoucího provozovatele mobiliáře, ale pouze rozhodlo o tom, že se usktueční.

Konkurentem JCDecaux na provozování mobiliáře je společnost BigBoard, jíž jde podle JCDecaux radnice  někteří úředníci na ruku. 

I ta odmítla podezření vznesená v otevřeném dopise a od útoků na zastávky se distancovala.

"Žádné spojení mezi naší firmou a ničením cizího majetku neexistuje. Naopak takovéto kroky odsuzujeme,” uvedla mluvčí společnosti Pavlína Stránská. 

Smlouva je z roku 1994

Smlouvy se společností JCDecaux má Praha uzavřené od roku 1994. Podle nich platí společnost Praze 10 milionů.

Nová společnost by Praze měla podle navržených podmínek platit zhruba 30 milionů korun, ale také by měla vlastnit takřka dvojnásobek přístřešků. Novou firmu by mělo město vybrat ve veřejné soutěži.

V případu zatím padla tři trestní oznámení. JCDecaux podala oznámení na neznámého pachatele kvůli poničení zastávek, Adriana Krnáčová na JCDecaux kvůli pomluvě a společnost BigBoard pak zase podala trestní oznámení na ředitele společnosti JCDecaux Slabého kvůli nekalé soutěži.

Reklama

Doporučované