Hlavní obsah

Příběh mladičké vítězky US Open ohromil svět. Média mluví o zázraku

Foto: Profimedia.cz

Vítězka letošního US Open, britská tenistka Emma Raducanuová.

Reklama

Druhý grandslam kariéry, navíc v roli kvalifikantky. Ani to nebylo pro osmnáctiletou Emmu Raducanuovou překážkou v ovládnutí letošního US Open. Britská tenistka zajistila pro svou zemi grandslamový titul po dlouhých 44 letech.

Článek

Ze 150. příčky světového žebříčku WTA na 23. Když před třemi týdny dorazila do New Yorku, jméno osmnáctileté britské tenistky znal jen málokdo. Dcera rumunského otce a čínské matky narozená v Torontu měla zařízenou letenku zpět do Británie po prvním kvalifikačním týdnu turnaje. Americký grandslam ale nakonec opouští po třech týdnech jako vítězka.

Letošní US Open přitom bylo pro Raducanuovou teprve druhým turnajem „velké čtyřky“ v kariéře. Na mladé Britce jako by nedostatek zkušeností ale nebyl vůbec znát a svou velkolepou jízdu turnajem, kdy od kvalifikace až po finále neztratila jediný set, zakončila esem. Žádná jiná žena v moderní éře tenisu nepotřebovala na první grandslamový titul tak málo pokusů.

„US Open zakončila tak, jak ho započala. Nebojácnou dominancí od základní čáry,“ popisuje triumf Raducanuové britský deník The Guardian. V prvním finále za posledních 22 let, ve kterém se střetly dvě hráčky mladší dvaceti let, porazila Raducanuová jen o dva měsíce starší Kanaďanku Leylah Annie Fernandezovou 6:4 a 6:3.

Ačkoli ani ve finále neztratila britská tenistka set, vítězství se nerodilo snadno. Za stavu 6:4 a 5:2 měla Raducanuová dva mečboly, oba ale po nepovedených forhendových úderech ztratila a její soupeřce se podařilo snížit na 3:5.

Za stavu 30:30 v další hře si krvácející koleno po uklouznutí Raducanuové vyžádalo ošetření, což se v té době značně dominující soupeřce nelíbilo a svou nespokojenost dala najevo supervizorce turnaje. Po ošetření se Britce podařilo brejkbol odvrátit. Hned dvakrát. Následoval bekhend po čáře, který znamenal jediné. Raducanuová má mečbol. Ten rázem využila, a to suverénně, esem.

Po hodině a 51 minutách bylo hotovo. Raducanuová padla na zem, tvář skrytá v dlaních. „Byl to neuvěřitelně těžký zápas, myslím si, že jeho úroveň byla extrémně vysoká. Doufám, že budeme proti sobě hrát na mnoha dalších turnajích a snad i ve finále,“ řekla britská tenistka po gratulaci od své soupeřky.

Pak už mohla osmnáctiletá Britka slavit. „V koncovce jsem se modlila, abych neudělala dvojchybu,“ řekla po zápase Raducanuová. „Soustředila jsem se jen na to, co musím udělat. Mé nastavení mysli mi pomohlo,“ dodala tenistka.

Mentální sílu vítězky US Open oceňuje i britský tisk. „Nikdo to nemohl čekat, ani tu suverenitu, s jakou Raducanuová smetla své soupeřky, ani klid, s jakým přistupovala ke každému zápasu. Ale Raducanuová vždy věřila. A z New Yorku se vrací jako šampionka US Open,“ píše stanice BBC.

Spolu s Raducanuovou slaví také celé Spojené království. Vždyť na titul v ženském singlu čekala země 44 let. Naposledy zdvihla pohár nad hlavu Virginia Wadeová ve Wimbledonu v roce 1977. Stejná tenistka byla také poslední britskou hráčkou, která ovládla turnaj ve Spojených státech, ještě devět let před jejím triumfem na domácí půdě.

„Hrozně moc to pro mě znamená, mít tu Virginii Wadeovou a Toma Henmana,“ řekla Raducanuová po vítězném finále. „Jsou to ikony britského tenisu a možnost jít v jejich stopách mi dala víru, že to dokážu,“ dodala tenistka.

Raducanuová se díky vítězství na US Open stala první britskou šampionkou tohoto turnaje od roku 1968 a také první kvalifikantkou historie, která si podmanila celý grandslam. Britka je také nejmladší šampionkou grandslamu od vítězství Marie Šarapovové ve Wimbledonu v roce 2004 a nejmladší britskou hráčkou, která kdy prestižní titul získala. Raducanuová je také první vítězkou US Open od roku 2014, která neztratila ani set. Tehdy se to podařilo Američance Sereně Williamsové.

Zatímco si Raducanuová ve Spojených státech přebírala trofej pro šampionku US Open, její rodiče kvůli přísným proticovidovým opatřením museli zápasy své dcery sledovat z domova. I oni ale tento víkend převzali jednu trofej. Matka britské tenistky Renee v sobotu místo své dcery převzala ocenění Kent Player of the Year v tenisovém klubu Sundridge Park v jihovýchodním Londýně.

Právě Renee a Ian Raducanuovi stojí podle přátel, trenéra i samotné tenistky za nečekaným úspěchem britské hráčky. Pokora a sebevědomí, tak popisuje základy úspěchu a vlastnosti, které Raducanuové předali její rodiče, deník The Daily Mail. Právě oni ji přivedli ke sportu, tenisovou raketu držela poprvé v pěti letech, o rok později už porážela své osmileté soupeřky. Kromě tenisu svůj talent Emma rozvíjela také v plavání, jízdě na koni nebo ve stolním tenisu. Právě v něm se ještě občas účastní turnajů v rodné zemi své matky.

„Maminčina rodina je opravdu psychicky odolná. Jako by je nic nemohlo srazit dolů. Řekl bych, že jsem si od ní vzala velkou část své inspirace. Moje máma vždy pracovala velmi tvrdě,“ cituje tenistku deník The Daily Mail. Od tichého a málomluvného otce má pak Raducanuová schopnost naslouchat a zajímat se o druhé. Oba rodiče pak podle jejich dcery díky svému původu také dbají o dceřino vzdělání, Raducanuová podle deníku exceluje v matematice a ekonomii na dívčím gymnáziu Newstead Wood.

Britská média i odborná veřejnost mluví o zázraku a nešetří chválou. Spekuluje se, čeho ještě může talentovaná Britka dosáhnout. „Nemůžu tomu uvěřit. Je neslýchané, aby kvalifikantka vyhrála US Open. Její výkon byl ohromující,“ řekl BBC vítěz Wimbledonu Pat Cash. „Nepochybují, že další velká finále a tituly ještě přijdou. Další historický okamžik pro US Open, gratuluji,“ napsal na Twitteru jedenáctinásobný vítěz grandslamu Rod Laver.

Reklama

Související témata:

Doporučované