Hlavní obsah

Souček jako materiál pro velkokluby. Zastiňuje i miliardového spoluhráče

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Souček vstřelil proti Crystal Palace dva góly a je nyní nejlepší střelcem West Hamu.

Reklama

Tomáš Souček předvedl v úterý další fantastický výkon v Premier League. Crystal Palace vstřelil dva góly a může překonat český rekord. Reprezentační záložník vládne statistikám v Anglii a i ty největší kluby musí být ve střehu.

Článek

Česká pohádka v Premier League píše týden od týdne hezčí příběh. Westhamské duo Tomáš Souček, Vladimír Coufal předvádí v nejlepší ligové soutěži světa výborné výkony a celá Anglie na ně pěje chválu. Pozornost médií na sebe v úterý dvougólovým představením strhl první jmenovaný, který rozhodl o výhře svého týmu nad Crystal Palace a zároveň se stal nejlepším střelcem West Hamu v aktuální sezoně.

Tomáš Souček má v probíhajícím ročníku na kontě už 7 přesných zásahů a v tabulce střelců Premier League se tak pohybuje ve společnosti hvězd Manchesteru City Raheema Sterlinga a İlkay Gündoğana či útočného dua mistra z Liverpoolu Sadia Maného a Roberta Firmina.

Reprezentační záložník tak má na dosah český rekord v počtu vstřelených branek v Premier League v jedné sezoně. Doposavad se jím pyšní dvojice bývalých hráčů Reds – Milan Baroš a Patrik Berger. Oběma se v jednom ročníku povedlo nasázet shodně 9 gólů. Souček má na jejich překonání k dispozici ale ještě 18 zápasů.

Z hlediska gólů je zajímavá i statistika historicky nejlepších českých střelců v Premier League. Nejvíce branek v nejvyšší anglické lize nasázel Patrik Berger, který má na kontě 38 gólů, následovaný Milanem Barošem (29 gólů) a Tomášem Rosickým (19 gólů). Všichni tři zmiňovaní ale k tolika přesným zásahům potřebovali přes sto zápasů. Milan Baroš 122, Tomáš Rosický 170 a Patrik Berger 229. Tomáš Souček v Premier League odehrál zatím pouze 33 zápasů a na kontě už má 10 přesných zásahů, tedy stejně jako si připsal třeba Vladimír Šmicer během svých 121 startů v dresu Liverpoolu.

Bývalý kapitán pražské Slavie ale nemusí pomýšlet jen na překonání českých rekordů. Tomáš Souček svou hrou dominuje i v konkurenci světové a vládne statistikám Premier League. Obzvláště dominantní je český defenzivní záložník ve vzduchu. Rodák z Havlíčkova Brodu je jediným hráčem anglické ligy, který dokázal vyhrát více než 100 hlavičkových soubojů, ve kterých má jinak úspěšnost přes 60 %. Nejvíce se ještě k tomu prosazuje ve vápně soupeře.

Právě Součkovu aktivitu ve vápně soupeře si chválí i trenér West Hamu David Moyes, který již několikrát řekl, že český záložník je rozdílový fotbalista. „Nemohu Tomáše asi dát do stejné škatulky jako Stevena Gerrarda, ale hráči, kteří se dostanou do vápna a dokáží se prosadit, jsou rozdíloví, a to on je. Svým způsobem je jeho hra staromódní, ale přístup a odhodlání jsou na špičkové úrovni. Je radost s ním pracovat,“ přiznal skotský trenér po utkání s Crystal Palace.

Právě to jsou vlastnosti, které ze Součka dělají potencionálního lídra těch největších klubů. Ostatně takovou budoucnost prorokoval, dnes již svému bývalému svěřenci, i trenér Jindřich Trpišovský. „Tomáš podle mě ve West Hamu nezůstane dlouho. Jsem přesvědčený, že je to pro něj jen přestupní stanice a do roka a do dne odejde do fakt velkého klubu,“ prohlásil ještě v létě kouč Slavie.

Slova Jindřicha Trpišovského Souček svými výkony jen potvrzuje a debata o velkém přestupu se určitě nabízí. Porovnejme jen statistiky českého záložníka s čísly jeho spoluhráče Declana Rice, okolo kterého krouží řada velkoklubů a je spojován s transferem, který má vysoko přesáhnout částku 50 milionů eur.

Souček v tomto srovnání dominuje v útočné fázi hry. Zatímco „Suk“ má na kontě 7 vstřelených branek, Rice se z gólu neradoval ani jednou. Pětadvacetiletý Čech je výrazně aktivnější ve střelbě, kterou má i tak přesnější, každá třetí navíc končí gólem. Rice vede jen v kolonce asistencí, na gól přihrál v této sezoně jednou.

Vyrovnanější jsou čísla v mezihře. Dvaadvacetiletý Angličan má častěji míč na kopačce, tudíž i více přihrává. V letošní sezoně Rice uskutečnil 975 přihrávek s úspěšností přes 87 %. Souček si oproti tomu připsal „jen“ 808 přihrávek, úspěšnost má přes 74 %. Zajímavostí je, že i když Rice přihrával víc, český záložník má na kontě větší počet přihrávek směrem dopředu.

V obranné fázi má Souček, jak již bylo řečeno, převahu v hlavičkových soubojích. Zatímco český záložník jich vyhrál 119, Rice úspěch ve vzduchu slavil jen třicetkrát. Stejně úspěšný je Souček v odkopech, převahu v obranných zákrocích má naopak Rice, který ale zavinil jednu penaltu.

I když oba nastupují na stejné pozici, úkoly mají lehce odlišné. Statistiky tak přímo nevypovídají o tom, kdo je pro velké celky vhodnější. Minimálně ale ukazují, že Souček se v konkurenci hráče, který je spojován s miliardovým přestupem, rozhodně neztratí. V Chelsea, které se cena za Rice zdála moc vysoká, tak mají minimálně o čem přemýšlet. Tomáš Souček by totiž byl pro Blues určitě levnější, zato neméně kvalitní variantou.

Anketa

Přestoupí Tomáš Souček do velkoklubu?
Ano
86,1 %
Ne
13,9 %
Celkem hlasovalo 6466 čtenářů.

Reklama

Doporučované