Hlavní obsah

Souček v zimě ze Slavie neodejde, prozradil agent Paska, který prorokuje nástup nové zlaté generace

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Souček bude dres Slavie oblékat i v jarní části sezony.

Reklama

Majitel agentury ISM a fotbalový agent Pavel Paska má po jedné dobré zprávě pro slávisty, sparťany a vlastně i pro všechny ostatní české fotbalové fanoušky.

Článek

Slávisty nejspíš potěší informace, že opora jejich týmu jménem Tomáš Souček v červenobílém dresu přinejmenším dokončí soutěžní ročník, to znamená, že v zimě do zahraničí neodejde.

Debatu o budoucnosti sparťanského supertalentu jménem Adam Hložek označil jeho agent za naprosté tabu. „Prostě o tom nebudeme mluvit. V hráčově zájmu. Musí se koncentrovat na svoje úkoly v klubu, v reprezentační jedenadvacítce, v dohledné době třeba i v áčku. Čeká ho ještě dlouhá cesta. A to platí pro všechny talenty,“ říká Paska.

A tím předesílá onu dobrou zprávu pro všechny: „Po letech, kdy český fotbal neprodukoval hráče s nadstandardní kvalitou, je nyní patrná evidentní změna. V republice je hned několik kluků s opravdu velkým potenciálem, talentů, o které se teď velmi intenzivně zajímají akademie těch nejlepších klubů světa.”

A nejsou to jen Adam Hložek nebo další sparťanský talent Adam Karabec. „Ti kluci, o kterých mluvím, jsou rozesetí po celé republice, i v Baníku, Jihlavě, Olomouci a v dalších. Nechci říkat jejich konkrétní jména, to by třeba některým z nich v dané chvíli mohlo i uškodit. Nechme je fotbalově i lidsky ještě trochu vyzrát, nejpozději v létě ale už mnohé z nich fanoušci zaregistrují,“ slibuje Paska.

Foto: ISM

Pavel Paska (vpravo) s mladým mužem, kterému by měla patřit budoucnost, tedy s Adamem Hložkem (uprostřed), krátce po prodloužení smlouvy se Spartou, kterou zastupoval Adam Kotalík (vlevo).

Systém regionálních i klubových akademií podle mínění zkušeného agenta evidentně zabral a zajímavé talenty, které jsou nyní v dorosteneckém věku, začíná vychovávat. „Jsem jednoznačně pro, aby se u těch hráčů volila česká cesta výchovy, brzký odchod do zahraničí zvládá málokdo. A jestli se u těch dnešních mladých kluků nic nepokazí, je tu opravdu naděje, že se rodí nová silná generace. Český fotbal už ji potřeboval.“

Pavel Paska byl v 90. letech minulého století prvním českým licencovaným agentem. V průběhu let pomáhal budovat kariéry Tomáše Rosického, Karla Poborského, Milana Baroše, Vladimíra Šmicera, Patrika Bergera či Jana Kollera a řady dalších velkých českých hvězd.

Za tehdy 20letého Tomáše Rosického inkasovala Sparta po jeho přestupu od Dortmundu přes 500 milionů korun. To by při dnešních kurzech zhruba odpovídalo sumě 20 milionů eur. A vůbec není vyloučeno, že za takové peníze jednou odejde ze Slavie její současná klíčová hvězda, nyní 24letý Tomáš Souček.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z roku 2003. Jan Koller, Pavel Paska, Tomáš Rosický, dva indiánci a věneček.

„Za 15 milionů eur přinejmenším,“ glosuje možnou cenu Pavel Paska. Právě částka 15 milionů eur je totiž v Součkově kontraktu zapsána coby jeho výstupní klauzule, za kterou by ho, v případě souhlasu hráče, Slavia uvolnit musela. Nicméně hráč, agent a klub spolu vycházejí v souladu, jejich názory se neliší.

V nedávné minulosti směřovaly k Součkovi nabídky ruských či italských klubů. „To všechno je minulost, kterou nemá cenu zpětně řešit. Spolu s hráčem a Slavií se díváme dopředu. A učinili jsme spolu dohodu, že se Slavií zůstane Tomáš po celou tuto sezonu, to znamená, že v lednovém přestupním okně se kolem něj nebude dít nic. Tomáš Souček je nyní enormně důležitým hráčem pro Slavii i národní tým,” zdůrazňuje Paska.

Slavia míří k obhajobě mistrovského titulu, navíc startuje v Lize mistrů. A k tomu všemu potřebuje svého klíčového hráče. I z defenzivní pozice uprostřed pole je Souček schopen sbírat četné pomyslné body za góly a asistence, pozoruhodné hodnoty vykazují i data popisující atletickou kvalitu jeho výkonů, Souček mimo jiné patří mezi hráče s největším počtem naběhaných kilometrů v celé Lize mistrů.

Na zimu tedy byla pro jeho možný odchod uplatněna stopka. Ale co se pak tedy bude dít v létě? „Jaká bude Tomášova další sportovní cesta, to se uvidí. Ve hře je ještě spousta aspektů. Může přijít nabídka opravdu velkého klubu… Nebo dojde k dohodě o jeho dalším pokračování ve Slavii… Těch možností je celá řada, jisté je, že do úvahy nepřipadají žádné exotické destinace. Pokud Tomáš odejde, tak do top ligy. A do top klubu,“ uzavírá Paska.

Na Součka se různé kluby průběžně ptají už teď. „Ale nereagujeme na to.“

Svou roli může hrát i případný postup českého reprezentačního výběru na Euro 2020. „V minulém cyklu se na světový šampionát postoupit nepodařilo, svou roli v tom hrála skutečnost, že hráčů nadstandardních kvalit nebylo k dispozici rozhodně tolik, co v těch zlatých časech, řekněme v letech 1996–2004. V aktuálně rozehrané kvalifikaci nám vlila do srdcí víc optimismu nedávná výhra nad Anglií.”

„Jestli se ale mezi 24 účastníků Eura podaří postoupit, na to si ještě počkejme, v listopadu nám na to dají odpověď závěrečné duely kvalifikace,“ připomíná Paska, že se ještě hraje klíčové utkání s Kosovem, kvalifikace se pak završí v Bulharsku.

Mezi opory národního týmu patří i další věhlasný klient Paskovy agentury, a to Patrik Schick. „Bohužel se mu teď dvakrát přihodilo, že se na něj po návratu z akce národního týmu přlepila zranění,“ říká Paska k mladému útočníkovi, který vyměnil dres AS Řím za barvy Lipska, kde působí na hostování s opcí. A všechny plány směřují k tomu, aby ona opce vstoupila v létě v platnost.

„Patrik je po zranění odhodlaný vrátit se zpátky na hřiště a v Bundeslize se naplno prosadit,“ zdůrazňuje Paska právě německou cestu, po níž se teď „jeho“ nastupující hvězda hodlá vydat. Svědčí o tom i pilné studium němčiny. „Měl ji už čtyři roky na střední škole a teď v Lipsku chodí dvakrát týdně na jazykový kurz. Ne, jazyky u něj opravdu nejsou problém,“ chválí agent Patrika Schicka.

Foto: Profimedia.cz

Patrik Schick, nyní útočník Lipska, se svým agentem Pavlem Paskou.

Vedle výsledků reprezentace, jak A-týmu, tak i mládežnických výběrů, vnímá okolní svět český fotbal samozřejmě i podle výkonů českých klubů v evropských pohárech.

„Tam máme v této sezoně sice jen jedno zastoupení ve skupinových fázích, uvidíme, jak se to vyvine do budoucna, protože zvykem bylo mít tu i tři nebo čtyři celky. Bylo by dobré se k tomu vrátit a já věřím, že takový potenciál české kluby rozhodně mají. Ale ke Slavii musím říct, že mě až překvapilo, jak zdatně si vede,“ říká Paska s uznáním.

„Na to, že pan Tvrdík (předseda představenstva Slavie) vstoupil do českého fotbalu opravdu nedávno a jako ‚Mr. Nobodyj’, protože s ním nikdy neměl nic společného, neučinil s ním do té doby prakticky žádnou zkušenost, tak je opravdu pozoruhodné, co v krátké době dokázali ve Slavii vybudovat. Samozřejmě, že klíčové bylo zásadní ekonomické angažmá čínského vlastníka. To se propojilo s vizí sportovního vedení klubu – a celá struktura Slavie byla nasměrována na maximální úspěch, který se dostavil,“ podotýká Paska.

Na svá oblíbená místa v pražském Edenu nás zavedl strůjce slávistických úspěchů, trenér Jindřich Trpišovský.Video: Jiří Hošek

Aktuální úspěch Slavie tak trochu kontrastuje s tápáním Sparty, která už od roku 2005 pomalu zapomněla, jak zní znělka Ligy mistrů. A v posledních třech sezonách se nedostala dokonce ani do skupinové fáze Evropské ligy.

„Sparta doplácí na to, že v létě 2017 zvolila strategii revoluční změny. Pamatujeme si na nový sportovní management v čele s trenérem Stramaccionim, který se těšil velké důvěře vlastníka klubu. Do kabiny tehdy postupně dorazilo i obrovské množství zahraničních hráčů a dneska z těch patnácti za Spartu nehraje skoro nikdo,“ rekapituluje Paska.

Pro zajímavost: Italský kouč Andrea Stramaccioni nyní působí v íránském klubu Esteghlal FC. Začal velmi nepřesvědčivými výsledky, ale pak následovala série šesti výher v řadě.

„Ten tehdejší krok byl prostě šlápnutím vedle, Sparta na něj stále doplácí. Ale vidím tam už pozitivní směřování. Nový sportovní úsek v čele s Tomášem Rosickým dává spolu s trenérem prostor řadě mladých talentovaných hráčů, ať už jsou to Hložek, Krejčí, Lischka nebo Pulkrab s Drchalem, které bohužel trápila zranění,“ připomíná Paska.

„I tak patří sparťanská sestava v průměru mezi nejmladší v lize. A další velmi talentované hráče už si Sparta chystá v dorostu nebo v B-týmu. Třeba teprve šestnáctiletého Adama Karabce. Možná to Spartě bude trvat ještě rok nebo dva. Ale pak se úspěchu dočká, cesta, kterou teď k němu kráčí, je po mém soudu správná. A ruku na srdce: opravdu bych ten úspěch majiteli klubu Danieli Křetínskému přál, za jeho vytrvalost a maximální podporu, kterou Spartě dává, by si ho opravdu zasloužil.“

Lepších výsledků než Sparta v posledních letech dosahuje Viktoria Plzeň. „To je taková štika, která proplouvá mezi dvěma tradičními českými giganty. V Plzni je hnacím motorem pro klub úspěch v evropských pohárech, to je zásadní hybná síla, která jim umožňuje na této úrovni klub financovat a rozvíjet. A to se trojici Paclík – Vrba – Šádek opravdu daří. Podtrhl bych ta slova o rozvoji. Vydělané peníze investoval klub do stadionu, akademie, dalších hřišť. Díky tomu už si vybudovali takové základy, že Plzeň své pozice mezi prvními třemi opravdu jen tak neopustí,“ míní Paska.

A naznačuje, že už se pomalu blíží čtvrtý do „mariáše“. „Baník Ostrava prošel úspěšně fází konsolidace. A pracuje také na mnohem širším poli, než je jen ligový A-tým. Brzy se budou otevírat Bazaly s tréninkovým centrem, mládežnická základna už je navázána na školy, hřiště, Baník se díky svému majiteli Václavu Brabcovi bude zase výrazně zdvihat. A jak dlouho tomu ještě bude pomáhat na hřišti Milan Baroš? Přiznám se, že to je můj oblíbený hráč, já bych ho v barvách Baníku nejraději viděl na hřišti napořád,“ dodává Paska s úsměvem na adresu dnes osmatřicetileté legendy.

Foto: Profimedia.cz

Milan Baroš s Pavlem Paskou v květnu 2004. Tedy zhruba měsíc před tím, než se stal tehdy 22letý Baroš nejlepším střelcem portugalského Eura.

Připomíná, že v lize se Baroš začal objevovat v sedmnácti. „Podobně jako Rosický nebo třeba dneska Hložek. U těch opravdu nadstandardně talentovaných hráčů vidíte už třeba v jejich dvanácti letech, že se svojí pohybovou kulturou, technikou a motorikou vymykají ostatním. Hráče takového typu jsme tu nějaký čas neměli, jak jsem zmiňoval, teď se objevovat začínají, v ročnících narození 1999–2004, to znamená mezi patnácti až dvacetiletými už jsou kluci, které by chtěly získat kluby jako Manchester City, Liverpool, Juventus, Manchester United, Bayern Dortmund, Atlético Madrid… Samozřejmě do svých akademií. Já osobně jsem ale proti tomu, jednoznačně preferuju českou cestu,“ říká Paska.

Agenti versus FIFA

Pavel Paska stojí v čele české Asociace fotbalových agentů (AFA). Ta je zase členem EFAA (EU Football Agents Association). A právě její generální sekretář Roberto Branco Martins bude v pondělí v Praze debatovat s českými agenty na téma blížící se roztržky s Mezinárodní fotbalovou federací FIFA. „Ta chce určit finanční stropy pro agentské provize a zamezit tomu, aby při jednáních o přestupu zastupoval jeden agent více než jednu stranu. Na úrovni evropské asociace agentů, jíž je česká AFA členem, jsme zásadně proti takovým úpravám ze strany FIFA,“ konstatuje Pavel Paska.

Proč? „Na to je jednoduchá odpověď. Do zahraničí takhle v průběhu let odešlo možná 70 mládežnických reprezentantů. A kde jsou dneska? Tímhle způsobem se pak dokázali naplno prosadit jen Jarda Plašil s Davidem Jarolímem, teď možná Sadílek v Eindhovenu. Ale ostatní? Nic… Dostat se v opravdu velkém klubu typu Manchester City do A-týmu je úkol jen pro vyvolené, přejít tam rovnou z akademie je pak vskutku mimořádně složitý úkol. No a tak ti hráči začnou putovat po hostováních, nikde se neukotví a jejich výkonnostní progres se zastaví. Vezměte si takového Romana Macka, který šel ze Zlína do Juventusu. To byl obrovský talent, ale za A-tým Juventusu si nezahrál, byl na hostováních v Cremonese a Bari, dneska ho najdeme ve švýcarském Luganu, kde toho také moc nenahrál."

Zmíněný Jaroslav Plašil ukončil letos svou velkou fotbalovou kariéru v Girondins Bordeaux:

V české lize se zvyšuje počet cizinců, ale opravdové mimořádné talenty si podle Pasky musí najít cestu vzhůru i v takové situaci. „Rosický, Baroš nebo Hložek byli nebo jsou v 17 letech tak dobří, že takový talent prostě musí hrát ve svém klubu v ligové sestavě, i kdyby v ní bylo cizinců jako ve Spartě za Stramaccioniho. Líbí se mi, že třeba plzeňský Pavel Šulc dostává ligové příležitosti na hostování v Opavě, za Olomouc už v poháru naskočil osmnáctiletý David Zima… A začnou se objevovat i další, nejpozději v létě."

Příčiny obratu k lepšímu? „Ti kluci tu jsou, protože si jak české kluby, tak asociace před časem uvědomily, že do mládeže se prostě musí investovat, protože se to v budoucnu stokrát vrátí. Zrušila se konečně juniorská liga, teď mladí hrají za béčka ligových klubů, vyzkoušejí si ve třetí lize dospělou soutěž, což je určitě lepší model. Vznikly regionální i klubové akademie, začala se používat metodika uplatňovaná v nejúspěšnějších zemích, jako jsou Německo nebo Anglie, a v tom se musí pokračovat i nadále. Já jsem optimista, ti kluci rostou a budou dobří.“

V textu několikrát padlo jméno dorostence Sparty Adama Karabce, který společně s dalším talentem Davidem Holoubkem patřil mezi figuranty Fotbalové laboratoře, rubriky fotbalového pořadu Jiná liga. Hned v prvním díle si vyzkoušeli vypálit z trestného kopu po vzoru Roberta Carlose. Ve videu najdete v čase 33:00.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované