Hlavní obsah

Jak se opravdu zachází s Čechy ve West Hamu? Coufalova otevřená zpověď

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Obránce West Hamu United a české fotbalové reprezentace Vladimír Coufal má za sebou skvělý start ve svém novém působišti.

Reklama

Článek

Reprezentační pravý bek v Angličanovi mluví o životě v covidem-19 paralyzované Anglii, strachu z nákazy i o hraní před prázdnými tribunami. S kým jel v autě poprvé vlevo a s kým v kabině řeší český registrační systém očkování?

„Z ničeho si moc nedělám,“ odpovídá exslávista a bývalá opora zadních řad Liberce na otázku, jak hladce vklouzl do nové, nejzářivější etapy své fotbalové kariéry. Díky svému přístupu je „Cuf“, což prý Angličané nedokážou vyslovit, populární i v kabině, kde spolu s krajanem Tomášem Součkem, Polákem Fabiańským a Ukrajincem Jarmolenkem vytvořili východoevropskou kolonii.

Coufal se v rozhovoru pro fotbalový podcast Seznam Zpráv, který vtěsnal mezi ligové zápasy s Burnley a WBA, svěřuje, že nebýt někdejšího slávistického parťáka a kumpána z reprezentace, možná by dnes za londýnské Kladiváře nehrál. „Tomáš se za mě ve West Hamu zaručil a přimluvil se. Dal za mě ruku do ohně,“ říká na rovinu obránce, na něhož v letošním ročníku Premier League chvála jen prší.

„Můžu hrát svůj fotbal, ale nejsem takový volnomyšlenkář jako ve Slavii. Zrovna jsem měl videorozbor se Stuartem Pearcem (trenér a někdejší slavný anglický obránce, pozn. red.) a ten mi říkal, že jsem se v obranné práci zase zlepšil,“ hlásí pyšně Vladimír Coufal.

28letý fotbalista byl ve Slavii proslulý tím, že často u postranní čáry během zápasu čile komunikoval s trenérem Jindřichem Trpišovským. Ve West Hamu je komunikace s koučem Davidem Moyesem prý také poměrně častá, leč jednostranná. „Trenér si mě často volá a ukazuje mi, kam si mám stoupnout a kam se posléze posunout,“ vypráví sympatický bek, který se už v Londýně stihl přestěhovat do domku se zahrádkou.

Coufalovu hladkou integraci usnadňují i jeho jazykové pokroky. Čech prý bere dost hodin angličtiny a i díky nim údajně rozumí už drtivé většině toho, co mu Moyes svojí skotskou angličtinou říká. Komunikace se zahraničními spoluhráči je pak úplně bez problémů. „S Lukaszem Fabiańským jsem se právě bavil o tom, jak hned po spuštění zkolaboval český systém registrace na očkování proti koronaviru,“ zmiňuje Vladimír Coufal časté konverzační téma těchto dní.

Přiznává, že život v dalším anglickém koronavirovém lockdownu je náročný, a to i pro jeho manželku a velkou oporu, která teď tráví celé dny doma. Ani sám fotbalista kromě tréninků a cest na zápasy nikam nechodí, a tak „zápisné“ v podobě zpěvu před spoluhráči, před nímž ho varoval Tomáš Souček, zatím platit nemusel.

„Pro mě osobně by byla katastrofa, kdyby se Euro nakonec nehrálo,“ říká upřímně reprezentační obránce na adresu turnaje, který se už kvůli pandemii jednou odložil a na jehož hrací systém rozložený do tisíce kilometrů vzdálených měst si s Jiřím Hoškem svorně zanadávali. Coufal je ale stále optimistou a věří, že se nakonec hrát bude, byť se nakonec turnaj scvrkne do tří zemí nebo v krajním případě i jen jednoho státu, ideálně samozřejmě do Anglie.

Právě tam si český fotbalista pochvaluje výjimečný status, jehož se fotbalistům dostává. Poštovní doručovatel, který prý onehdy zazvonil u Coufalových s balíkem, prý honem začal krabici oprašovat, když zjistil, s kým má co do činění. „Tady jste snad v hierarchii hned za královnou. Celá ta fotbalová kultura je tu úplně jiná,“ říká v Angličanovi Vladimír Coufal.

Kdo podle Coufala skončí mezi nejlepšími čtyřmi týmy? Jaké konečné umístění si vysnil pro svůj West Ham? A kolik za něj zaplatil Jiří Hošek ve Fantasy Premier League? Dozvíte se ve speciální epizodě podcastu Angličan. Pusťte si ji v přehrávači nad textem.

Angličan

Fotbalový podcast Jiřího Hoška (@hosekj) a jeho přátel výhradně o Premier League. S pravidelnými hosty Luďkem Mádlem, Karlem Häringem, Jaromírem Bosákem nebo Jindřichem Šídlem.

Od fanoušků, kteří si bez anglické ligy nedovedou představit víkend, pro fanoušky. Pozor, ve studiu se za žádných okolností nesmí sejít dva fans stejného klubu! Každé úterý na Seznam Zprávách, na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí nebo přímo autorovi Angličana Jiřímu Hoškovi na jiri.hosek@sz.cz.

Reklama

Doporučované