Hlavní obsah

Prezidentské finále: výpočty nahrávají Drahošovi, Zeman ale drží v rukou silnou kartu

Podle odborníků bude klíčové, aby kandidáti mobilizovali své voliče.

 

Reklama

Miloš Zeman získal ve volbách skoro dva miliony hlasů, protizemanovský tábor o celý milion víc. Znamená to jasné vítězství Jiřího Drahoše? Podle sociologů zde jednoduchá aritmetika neplatí. Důležitější bude, kdo z kandidátů dostane k volbám více svých voličů. A v tom je lepší současná hlava státu.

Článek

Data, která zpracovala organizace kohovolit.eu, ukazují, že Zeman získal nejvíce voličů u příznivců hnutí ANO, pomohli mu také voliči Tomio Okamury a k urnám vytáhl i 280 tisíc nevoličů. Což mu dává před Jiřím Drahošem velkou výhodu.

Kvůli bývalému šéfovi Akademie věd se k volbám vydalo jen 80 tisíc těch, kteří nikdy nevolili. Mobilizace přitom bude podle odborníků klíčová.

„Mobilizace voličů bude nejdůležitější, mohou pak přijít třeba i ti voliči, kteří nyní zůstali doma, protože si mysleli, že Miloš Zeman jednoznačně vyhraje,” popisuje sociolog Jan Herzmann.

Podívejte se ze záznamu na Volební speciál televize Seznam:

Volební studio Seznamu: Začalo sčítání hlasů v prvním kole volby prezidenta.

Důležitou roli v boji o voliče budou hrát sociální témata. Mezi voliči Miloše Zemana totiž převažují starší lidé, nezaměstnaní či s nižším příjmem. Data také ukazují, že Zemanovi důvěřují ti, kteří spadli do exekuční pasti.

„I když z formálního hlediska nemůže prezident v této otázce dělat příliš mnoho, Miloš Zeman při svých cestách sociální problematiku i exekuce často zdůrazňoval a vytvořil si takovou image, že se zastává sociálně slabších,” dodává Herzmann.

Reklama

Doporučované