Hlavní obsah

Soud: belgická umělkyně smí vědět, zda je jejím otcem bývalý panovník

Foto: Profimedia.cz

O otci aristokratky a umělkyně Delphine Boëlové se spekuluje od roku 1999.

Reklama

Belgická umělkyně Delphine Boëlová uspěla v letitém soudním sporu o to, zda se smí dovědět výsledky testů DNA a zjistit, zda jejím otcem je bývalý panovník Albert II.

Článek

Multimediální umělkyně se uznání otcovství domáhá od roku 2013. Albert II. to vždy odmítal, ale v květnu testy musel podstoupit.

Sochařka Delphine Boëlová (celým jménem Delphine Michèle Anne Marie Ghislaine, Jonkvrouw Boëlová) tvrdí, že její matka, baronka Sybille de Selys Longchampsová, měla s pozdějším králem Albertem II. v 60. a 70. letech milostný poměr. Boëlová, která je z matčiny strany šlechtičnou rodu Jonkheer, si myslí, že z tohoto vztahu se v roce 1968 narodila.

Král Albert usedl na trůn v roce 1993 po smrti svého bratra Baudouina I. V roce 2013 abdikoval a uvolnil trůn svému synovi Phillipovi. Albert II. je od roku 1959 ženatý, s manželkou Paolou má tři děti.

Albert II. se i přes verdikty soudu testu otcovství až do letošního května vyhýbal. Soud mu ale ve snaze vymoci své nařízení uložil pokutu 5000 euro denně do doby, než test podstoupí. Bývalý panovník tak učinil, ale jen s podmínkou, že výsledek zůstane prozatím tajný. V pátek ale belgický nejvyšší soud definitivně rozhodl, že se Delphine Boëlová výsledky dovědět smí.

I když se prokáže, že je Albert II. skutečně její otec, nebude mít umělkyně nárok na žádné peníze od státu. Nebude se moci ani oficiálně začlenit do královského rodu, protože se nenarodila ze svazku, který by odsouhlasila vláda. Na druhou stranu by ale měla mít nárok na část dědictví svého otce.

Reklama

Související témata:

Doporučované