Hlavní obsah

Soud bude znovu řešit Babišovu spolupráci s StB. Má nový důkaz

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš bude muset znovu k soudu kvůli své evidenci ve svazcích StB.

Reklama

Před Krajským soudem v Bratislavě začne druhé kolo sporu o to, jestli je Andrej Babiš právem zapsaný jako agent komunistické tajné policie z období před rokem 1989.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Po více než dvou letech se bude slovenská justice opět zabývat případem předsedy hnutí ANO Andreje Babiše.

Bratislavský krajský soud začne znovu řešit, zda je dosluhující český premiér oprávněně zapsán v seznamu spolupracovníků bývalé Státní bezpečnosti (StB).

„Termín projednání byl stanoven na 14. prosince od 9 hodin,“ potvrdil pro Seznam Zprávy mluvčí Krajského soudu v Bratislavě Pavol Adamčiak. Další podrobnosti nesdělil.

Soud bude projednávat Babišovu žalobu na slovenský Ústav paměti národa, který spravuje spisy po StB. V minulosti už tentýž soud dal šéfovi hnutí ANO za pravdu, verdikt však v roce 2017 zrušil Ústavní soud. Pokračování sporu si Babiš vynutil podáním vlastní ústavní stížnosti, se kterou částečně uspěl. Tím se mu otevřela možnost nové žaloby.

Krajský soud se bude moci zabývat novým důkazem o Babišově spolupráci s předlistopadovou tajnou policií. Jde o statistickou kartu StB, která obsahuje základní údaje o Andreji Babišovi a jeho spolupráci, včetně označení „agent“ a krycího jména „Bureš“. Karta se zařadila k více než desítce dalších písemných pramenů, které podle slovenských archivářů Babiše usvědčují.

Rozsudek na prosincovém jednání pravděpodobně nepadne. Podle záznamu z webových stránek soudu půjde o „jednání bez rozhodnutí“.

Než předseda senátu krajského soudu Juraj Považan nařídil prosincové jednání, předcházela tomu několik měsíců dlouhá výměna různých vyjádření mezi soudem, Babišem a Ústavem paměti národa.

Během této doby se nejprve obě strany musely vyjádřit k rozhodnutí Ústavního soudu z roku 2019, který tehdy konstatoval, že obecné soudy porušily Babišovo právo na spravedlivý proces, protože jednoznačně neřekly, koho by měl v případu své evidence mezi spolupracovníky StB žalovat. I tím se mimo jiné musí nyní zabývat krajský soud.

Ústav paměti národa tvrdí, že v těchto případech by žaloba měla směřovat na slovenské nebo české ministerstvo vnitra, jež jsou právními nástupci represivních složek bývalého komunistického režimu. Babišův advokát Vojtech Agner naopak trval na tom, že by to měl být právě Ústav paměti národa.

Nařízení soudního jednání se dlouho odkládalo. Loni v prosinci dal bratislavský soud advokátovi Andreje Babiše čas do března 2021, aby se vyjádřil ke zmíněné statistické kartě, kterou soudu předložil Ústav paměti národa. Babišův obhájce však poslal soudu vyjádření až letos v květnu.

Jak Babiš na nový důkaz reagoval, nechtěl mluvčí bratislavského krajského soudu říci. Na dotazy nereagoval ani advokát šéfa hnutí ANO Vojtech Agner.

Babiš dlouhodobě spolupráci s komunistickou Státní bezpečností odmítá. Svá slova zopakoval také letos v dubnu, kdy Seznam Zprávy přinesly informace o zmíněné statistické kartě StB.

„Jak je známo, estébáci vedli evidenci na lidi bez toho, aby o tom věděli. Ten dokument, který tady ukazujete, neznamená vůbec nic,“ prohlásil Babiš na dotaz novinářů.

Reklama

Doporučované