Hlavní obsah

Soud: Česká policie porušila zákon v případech dětí z Iráku. Chtěla je mít zatčené déle, než směla

Ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům říká, proč policie chybovala.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ústecký krajský soud zrušil rozhodnutí policistů o zadržení dětí uprchlíků z Iráku.

Článek

Policisté podle soudu chybovali v případech v Česku zadržených nezletilých dětí uprchlíků z Iráku.

Hlídka policie je zatkla s jejich rodinami letos v říjnu na dálnici D8. Neměli povolení k pobytu ani vízum, a tak je odvezli do zařízení pro cizince v Bělé-Jezové.

Jenže do dokumentů policisté mimo jiné uvedli, že nezletilé děti nemohou být zadrženy déle než 180 dnů. Přitom zákon to umožňuje jen na poloviční dobu. Tedy maximálně 90 dnů.

Rodiny tak podaly žalobu. A ústecký krajský soud jim dal za pravdu. Rozhodnutí policie o jejich zadržení zhruba před měsícem zrušil.

Seznam nyní získal oba písemné rozsudky, v nichž soudci uvádí další detaily. Píší třeba, že policie postupovala nezákonně.

„Nesprávně aplikovala zákon o pobytu cizinců, neboť uvažovala tak, že maximální doba zajištění činí 180 dnů. Ve skutečnosti měla aplikovat ustanovení, kde je stanovena poloviční doba zajištění. Soudu tedy nezbývá, než konstatovat, že se žalovaný (policie) v rozhodnutí o zajištění žalobce dopustil nezákonnosti,“ napsal soudce Václav Trajer.

Ke stejnému závěru došel ve druhém případě také další soudce Petr Černý.

„Obecně se každý cizinec s dítětem zajišťuje v první fázi na devadesát dnů. Ty máme na to, abychom zjistili jeho totožnost a zajistili jeho doklady, které slouží k jeho návratu do domovského státu. Když se nám to nepodaří, tak můžeme tuto lhůtu prodloužit na 180 dnů,“ odmítá pochybení mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Natáčeli jsme v iráckém uprchlickém táboře.Video: Seznam Zprávy

Ke konkrétním případům, které řešil soud, však Rendlová podrobnosti neměla. A neznala je ani mluvčí ústecké policie.

V rozhodnutí soudu, které Seznam získal, je uvedeno vyjádření policistů. Píší v něm, že rodinám z Iráku vysvětlili, proč jim a jejich dětem stanovili maximální dobu zadržení. Minimálně sto dnů prý trvá ověření jejich totožnosti a zajištění jejich dokladů, tak jak to popsala mluvčí Rendlová.

Jezídi utíkali z Iráku do Německa

Rodiny zastupovala Organizace pro pomoc uprchlíkům. Její ředitel Martin Rozumek tvrdí, že policisté v tomto případě chybovali.

„Snažili se obhajovat svůj názor, že ty děti nejsou zadržené, ale pobývají v zařízení se svými příbuznými. Měli se ale podívat na to, že jedná o zranitelnou skupinu,“ prohlásil Rozumek.

V jednom případě utíkal přes Česko otec se svým čtyřletým nemocným synem za příbuznými do Holandska. Muž byl dříve v Iráku vojákem. Policii řekl, že mu dnes kvůli tomu hrozí doma nebezpečí.

Druhá šestičlenná rodina s osmiletým chlapcem a sedmnáctiletou dívkou cestovala do Německa. Pochází z oblasti iráckého Mosulu a navíc jsou Jezídi. Příslušníci toho náboženství jsou tu pronásledováni.

Podle Rozumka ale policisté jejich minulost neřešili. „Měli se individuálně zabývat okolnostmi toho případu. Pokud vidíme Jezídskou rodinu z Iráku, tak je velmi pravděpodobné, že vyhoštěna nikdy nebude,“ uvedl.

Policisté soudu napsali, že rodina nechce ochranu, ale v Německu hledá lepší podmínky, než jsou v Iráku. Policie také soudu předložila zprávu Ministerstva vnitra z prosince 2017. Podle ní neprobíhá́ v Iráku válečný ani jiný ozbrojený konflikt.

„Takovým krédem policie je ty lidi odstrašit, aby vůbec do České republiky přicházeli,“ dodal Rozumek.

Po Islámském státě zůstaly trosky a tragické lidské příběhy.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované