Hlavní obsah

Soud chce zavřít hranice Brazílie s Venezuelou. Příliv uprchlíků je nezvladatelný

Uprchlíků přes brazilské hranice prý denně proudí stovky.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

O uzavření hranic rozhodl brazilský federální soudce Helder Barreto v neděli. Ekonomických a politických uprchlíků z Venezuely mají do Brazílie prchat stovky.

Článek

Federální soudce Helder Barreto nařídil v neděli uzavření brazilských hranic Venezuelanům. Své rozhodnutí odůvodnil tím, že situace je nezvladatelná a před znovuotevřením hranic je třeba, aby stát Roraima na severu Brazílie nejdříve vytvořil řádné „humánní” podmínky pro přijímání uprchlíků. Podle místních úřadů jich do státu z Venezuely proudí až 800 za den.

Hranice s Venezuelou však stále zůstávají otevřené. Proti rozhodnutí soudce Barreta se u brazilského nejvyššího soudu odvolala generální prokurátorka Grace Mendonçová. Podle ní nařízení zasahuje do pravomocí brazilské federální vlády. Informovala o tom agentura Reuters.

Za poslední tři roky přišly do Roraimy z Venezuely desítky tisíc uprchlíků. Vysoké počty příchozích tak brzy vyčerpaly sociální služby, které spolkový stát na severu Brazílie nabízel. Situace se tak převrátila v humanitární krizi, při které celé rodiny s dětmi skončily na ulicích, kde se rozšířila kriminalita a prostituce.

Místní administrativa proto ve čtvrtek nařídila, aby Venezuelané přicházející do Roraimy pro zdravotní nebo sociální pomoc museli předložit platný pas. Ten ale většina uprchlíků nemá.

Federální soudce Barreto označil toto opatření za „diskriminující” a v rozporu s brazilskými zákony. Také zneplatnil ustanovení, jež umožňovalo migranty deportovat, a namísto toho nařídil povinné očkování, které již Brazílie přijala.

Jeho poslední nařízení má ale venezuelským uprchlíkům uzavřít hranice do doby, dokud Roraima nedosáhne rovnováhy mezi jejich přijímáním a přesidlováním do jiných částí Brazílie.

Brazilské letectvo začalo na doporučení Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky přesidlovat Venezuelany do jiných částí země v květnu. Z hlavního města Boa Vista ale dosud přemístilo pouze okolo 820 migrantů. Podle místních úřadů jich ale do Brazílie proudí denně stovky.

Reklama

Doporučované