Hlavní obsah
Online

Rath dostal 7 let a pokutu 10 milionů. Ve většině žalovaných činů byl však osvobozen

Foto: Profimedia.cz

U vrchního soudu padl pravomocný rozsudek nad bývalým středočeským hejtmanem Davidem Rathem.

Reklama

U vrchního soudu padl pravomocný rozsudek nad bývalým středočeským hejtmanem. Rath nebyl potrestán za korupci, i když byl přistižen se 7 miliony.

Článek

Největší korupční kauza v novodobé historii Česka končí.

Vrchní soud rozhodl, že David Rath a jeho spolupracovníci – manželé Kottovi – jsou vinni v případu kolem zmanipulovaných zakázek ve středních Čechách.

Soudce Pavel Zelenka vynesl pro Ratha trest sedm let vězení a peněžitý trest 10 milionů korun. Petr Kott a jeho manželka Kateřina půjdou do vězení na šest let a zaplatí 15 milionů pokutu.

Tresty pro další obžalované:

Ivana Salačová, která pomohla Ratha usvědčit, vyvázla s tříletou podmínkou. Musí ale zaplatit dva miliony.

Lucia Novanská z firmy ML Compet dostala pět let vězení a 250 tisíc pokuty.

Jan Drážďanský ze stavební společnosti Konstruktiva Branko půjde do vězení na pět let, propadnou mu dva miliony, které u něj policie našla při domovní prohlídce.

Tomáš Mladý ze stavební společnost Konstruktiva Branko dostal pět let a 500 tisíc korun.

Václav Kovanda ze stavební společnost POHL cz má čtyřletou podmínku a pokutu 300 tisíc.

Ze čtení rozsudku však vyplynulo, že Ratha a Kottovy soud zprostil obžaloby v případě šesti zdravotnických zakázek – například na vybavení nemocnic za stamiliony.

Ratha tak soud potrestal jen za opravu zámku v Buštěhradu. Rath tak nedostal trest za korupci – na rozdíl od předchozího rozsudku. Ale pouze za sjednání výhody při veřejné zakázce, tedy fakticky manipulaci se zakázkami.

Ze soudcova odůvodnění je pak zřejmé že Pavel Zelenka neuznal jako důkazy tajně pořízené odposlechy – proto Ratha uznal vinným jen ve dvou zmíněných žalovaných případech.

Pro Ratha to znamená, že bude muset nastoupit do vězení. A to hned poté, co soudce připraví rozsudek v písemném vyhotovení. To by mělo být podle soudce zhruba do října.

Jde o verdikt v první části Rathovy korupční kauzy. Byl v ní obžalován za přijímání úplatků, uplácení a manipulací s tendry na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku, ale také za nákup vybavení do kladenského domova pro seniory a středočeských nemocnic.

David Rath komentuje rozsudek

David Rath komentuje rozsudek.Video: Seznam

Podle obžaloby Rath na úplatcích na stavební a zdravotnické zakázky vyinkasoval 16,2 milionu. Dalších šest milionů měl domluvených, ale kvůli zatčení si je už nestihl převzít.

Rath se stejně jako drtivá většina obžalovaných vynesení rozsudku neúčastní a místo toho komentoval verdikt na své tiskové konferenci, kterou svolal do Hostivice.

Jak se hájil Rath:

Ratha dopadli detektivové v květnu roku 2012 se sedmi miliony v krabici od vína Malbec. Právě, když odcházel od manželů Kottových.

Policisté tuto trojici předtím déle než půl roku sledovali a odposlouchávali – i pomocí skrytých mikrofonů v kuchyni Kottových. Podrobně zmapovali, jak skupina nadhodnocovala zakázky, aby vytvořila polštář pro milionové úplatky. Celkem si Rathova skupina podle policie nasmlouvala úplatky ve výši 42 milionů.

Například z plánované rekonstrukce zámku v Buštěhradu u Kladna měl Rath s Kottovými dostat 24 milionů od vítězné stavební firmy (sedm milionů z tašky na víno byla první část). Za vybavení nemocnic v Kolíně a v Kutné Hoře zdravotnickou technikou převzal Rath 168 tisíc eur.

Vynášení verdiktu jsme sledovali online.

  • Salačová stoupla na ceně

    Z odůvodnění verdiktu:

    Pro vrchní soud byla – při neuznání odposlechů – hlavním svědkem obžalovaná stavařka Ivana Salačová, která spolupracovala s policií a popsala, jak se manipulovalo se zakázkami a rozdávaly se „provize”, tedy úplatky. „Její výpověď byla důvěryhodná,” řekla při odůvodňování rozsudku členka senátu soudkyně Kateřina Korečková.

  • Čí to byly peníze?

    Obžaloba navrhovala, aby Rathovi propadl veškerý majetek. A ne jen 22 milionů z údajných úplatků. Rath ovšem tvrdil, že například osm milionů nalzených policií u něj doma v trezoru patřilo otci. Podle soudkyně Korečkové se neprokázal opak. „Nepodařilo se vyvrátit pochyby,” prohlásila soudkyně.

  • Soudkyně přebila Rathovu obhajobu

    Rath při odvolání namítal, že zakázky byly v pořádku – protože je kontrolovali úředníci kraje, tak i třeba zaměstnanci dotačního úřadu pro evropské fondy. Podle soudkyně Kateřiny Korečkové to ale nevylučuje, že někdo tendr zmanipuloval ve prospěch konkrétní firmy, což úředníci při kontrole nemohou odhalit. „Kontrola sleduje jen formální náležitosti zakázky a ty splněny byly,” řekla soudkyně.

  • Soudce: Nešlo to uznat

    Pavel Zelenka už jednou o odvolání rozhodoval. Předloni zjistil, že odposlechy nejsou použitelné jako důkaz. S tím, že byly na začátku kauzy v roce 2011 nedostatečně odůvodněné. Pak zasáhl ministr spravedlnosti Robert Pelikán a podal takzvanou stížnost pro porušení zákona k Nejvyššímu soudu. A ten uzavřel, že odposlechy jsou v pořádku.

    Soudce Zelenka dnes řekl, že je stejně nemohl uznat – protože výrok Nejvyššího soudu platí na nové kauzy, ne ty, které už běží. Tedy ani na tu Rathovu. Proto tu část případu, která stála na odposleších, zprostil obžaloby.

  • Soudce neuznal odposlechy

    Z odůvodnění vyplynulo, že soudce Zelenka neuznal odposlechy – proto Ratha a Kottovy uznal vinnými jen ve dvou žalovaných případech.

  • Přestávka skončila

    Jednání soudu po přestávce pokračuje. Soudce Pavel Zelenka začíná odůvodňovat rozsudek.

  • Přestávka u soudu

    Jednání bude pokračovat ve 13 hodin, soudce Pavel Zelenka začne rozsudek odůvodňovat.

  • Soudce zřejmě neuznal odposlechy

    Předseda senátu Pavel Zelenka zřejmě už napodruhé neuznal policejní odposlechy jako zákonný důkaz – proto rozhodl o zproštění obžalovaných v části nemocničních zakázek.

  • Je to signál, řekla žalobkyně

    Že ke zproštění došlo, potvrdila i státní zástupkyně. „Ale je to signál pro společnost, že po letech došlo k provomocnému rozsudku,” dodala.

  • V části kauzy byl Rath zproštěn

    Z toho, co čte ze zdůvodnění soudce Pavel Zelenka, plyne, že v některých částech kauzy zprostil Ratha obžaloby. Teď soudce ze zdůvodnění verdiktu předčítá, o které části případu jde.

  • Rozhodnutí o zdravotnických zakázkách

    Soud nyní čte další části obžaloby, které se týkají zdravotnických zakázek.

    Rath a jeho komplicové podle vyšetřovatelů domlouvali v letech 2011 a 2012 úplatky za to, že zmanipulují výběrová řízení na nákup sanitek pro středočeskou záchrannou službu, rekonstrukci v kolínské nemocnici, výstavbu nových traktů v mladoboleslavské nemocnici a částečnou přestavbu kladenské nemocnice. Už dříve policie oznámila, že si za to Rath a spol. řekli o 60 milionů korun.

  • Další manažer Konstruktivy Branko: 5 let a pokuta

    Tomáš Mladý ze stavební společnost Konstruktiva Branko: pět let, 500 tisíc korun.

  • Podmínka pro dalšího manažera stavební firmy

    Václav Kovanda ze stavební společnost POHL cz má čtyřletou podmínku. Plus pokutu 300 tisíc.

  • Pět let pro manažera z Konstruktivy Branko

    Jan Drážďanský ze stavební společnosti Konstruktiva Branko půjde do vězení na pět let, propadnou mu dva miliony, které u něj policie našla při domovní prohlídce.

  • Podmínka za spolupráci pro Ivanu Salačovou

    Ivana Salačová, která pomohla Ratha usvědčit, vyvázla s tříletou podmínkou. Musí ale zaplatit dva miliony.

  • Pět let vězení pro Novanskou

    Další obažlovaná Lucia Novanská z firmy ML Compet dostala pět let vězení a 250 tisíc pokuty.

  • Kott dostal šest let vězení

    Petr Kott půjde do vězení na šest let, zaplatí 15 milionů pokutu. Stejný trest jako její manžel dostala i Kateřina Kottová.

  • Snížený trest

    Vrchní soud Rathovi zmírnil pokutu. Podle prvoinstančního rozsudku měl zaplatit 22 milionů.

  • Škoda velkého rozsahu, řekl soudce

    Soudce Pavel Zelenka prohlásil, že Rath i Kottovi se dopustili korupce, ovlivňování zakázek a jako organizovaná skupina způsobili škodu velkého rozsahu.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy