Hlavní obsah
Online

Svědek proti Kočnerovi vypovídal téměř 9 hodin. Mluvil o sledování Kuciaka

Foto: Profimedia.cz

Soud, den třetí. Proti Kočnerovi vypovídal Peter Tóth, který se na fotografii upřeně dívá na Mariana Kočnera.

aktualizováno •

U Specializovaného trestního soudu ve slovenském Pezinku třetí den pokračuje hlavní líčení se čtveřicí obžalovaných z úkladné vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Dění u soudu sledujeme v online reportáži.

Článek

V pondělí se k vraždě přiznal bývalý voják Miroslav Marček. V úterý pak vypovídali rodiče a další příbuzní zavražděné dvojice. Odpoledne pak obžalované Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovou s úkladnou vraždou spojil Zoltán Andruskó. Měla ji u něj objednat Zsuzsová na pokyn Kočnera.

Reportáž Seznamu z úterního jednání soudu. Svědčili rodiče zavražděných:

Andruskóa už loni na konci roku soud na základě dohody o vině a trestu poslal za zprostředkování vraždy na 15 let do vězení.

Ve středu svědčil další důležitý svědek Peter Tóth: bývalý novinář a zaměstnanec slovenské civilní kontrarozvědky. Před soudem řekl, že pro Kočnera zařizoval sledování Kuciaka i dalších slovenských novinářů. Podnikatel Marian Kočner podle něj byl zadavetel Kuciakovy vraždy.

Kočner se podle Tótha před ním při kritice žurnalistů vyjádřil, že by postačovalo zavraždit jednoho novináře a ostatní by se lekli, o Kuciakovi prý mluvil nenávistně.

  • Dučákova výpověď skončila, líčení bude pokračovat v pondělí

    Líčení v kauze vraždy je přerušeno do pondělního rána. Od 9 hodin by měli vypovídat spoluzakladatel a spolumajitel investiční skupiny Penta Investments Jaroslav Haščák i podnikatel Norbert Bodor.

    „Vyjádření pana svědka jsou nelogická a zbytečná,“ řekl po Dučákově výpovědi Roman Kvasnica, který zastupuje Zlaticu Kušnírovou.

  • Dučák: Kuciak mi kladl otázky, na které jsem neznal odpověď

    Dučák prohlásil, že Kuciak mu jednou telefonoval a kladl mu otázky, na které neznal odpověď.

    „Ptal jsem se Maroše (Kočnera – pozn. red.), ten řekl, že to musím strpět. Vyblokoval jsem si pak Kuciakovo číslo, aby mi už nevolal.“

  • Záhadná Kočnerova zásilka

    „Pan Kočner si u mě odložil takovou krabici, nechtěl, aby se ztratila. Já jsem ji odložil do auta, měl jsem ji asi měsíc. Pak jsem dostal pokyn, že si tu krabici ode mě někdo vyzvedne na parkovišti,” říká o záhadné zásilce Dučák.

    „Nevěděl jsem, co v ní je. Byla těžká, zabalená, zamašličkovaná,“ dodává svědek. Předchozí řečník Tóth tvrdil, že v krabici bylo 200 tisíc, které měly sloužit jako úplatek.

    Na prokurátorovu otázku, proč dal Kočner zásilku pro Zsuzsovou zrovna jemu, Dučák odpovídá: „Možná mi důvěřoval, možná proto, že jsem důchodce a nechodím na dovolené.“

  • Dučák vysvětluje okolnosti okolo bílého mercedesu

    „Přihlásil jsem se k výslechu dobrovolně, chtěl jsem mu vysvětlit okolnosti kolem auta, které jsem zapůjčil. Stálo před domem paní Zsuszové, chtěl jsem na výslechu vysvětlit, jak se tam to auto dostalo,“ začíná se svědectvím Dučák. Kočner mu totiž řekl, že to auto má být pro někoho jiného.

  • Před soud přestoupil podnikatel Jozef Dučák

    Dučák je obviněný z praní špinavých peněz v souvislosti s případem údajného mnohamilionového podvodu na bratislavské firmě Technopol, který podrobně sledoval Ján Kuciak. Dučák říká, že s Kočnerem se zná asi 30 let, je jeho známý a přítel. Další osoby podle Denníku N zná z médií.

  • Lipšic Tóthovu výpověď považuje za věrohodnou

    Na rozdíl od obžalovaného Kočnera, právní zástupce Kuciakových Daniel Lipšic si myslí, že svědek Tóth byl jednou z nejbližších osob Mariana Kočnera a neměl žádný důvod před soudem lhát.

  • Pan svědek si vzpomene jen na to, co se mu hodí do karet, říká Kočner

    „Blíží se volby, pan svědek nám tu dnes udělal jednu krásnou volební agitaci, ačkoli nevím pro koho. Jeho pohádce o tom, že zavolal na policii a tam mu dali soukromé číslo pana Zuriana, snad nikdo nevěří,“ prohlásil Kočner.

  • Kočner: Tolik motáků nebylo možné poslat

    Kočner rozporuje i počet motáků, které měl po advokátovi Šabíkovi posílat z vazby. Tóth tvrdil, že jich bylo dvacet až pětadvacet.

    „Není to možné,“ odkazuje Kočner na počet návštěv advokáta Šabíka ve vazbě. Podle Kočnera za ním nechodil tak často, aby mohl předat tolik motáků. Kočner nebere v úvahu, že motáků pro Tótha mohl odevzdat během jednoho setkání více.

  • Podle Kočnera svědek upravuje svá vyjádření

    Otázky na Tótha skončily. Jeho výslech trvá již osm hodin.

    „Pokud by bylo pravdou to, co tvrdí pan svědek, jak moc jsem nenáviděl pana Kuciaka, proč něco takového neřekl v dřívějších odpovědích? Pan svědek upravoval své vyjádření a při poslední výpovědi to vyšpičkoval,“ stěžuje si Kočner.

  • Para hledá rozpory mezi Tóthovou výpovědí z dneška a z listopadu 2018

    Advokát Para upozorňuje, že Tóth v listopadu 2018 před vyšetřovateli vypovídal jinak o druhém telefonu Mariana Kočnera. „Vypověděl, že druhý telefon sebral z budovy Technopolu,“ vysvětlil advokát. Soudkyně návrhu Pary pro předložení starší výpovědi Tótha nevyhověla. Dodala, že Tóth už tento rozdíl ve výpovědi srozumitelně vysvětlil.

  • Kočner klade otázky Tóthovi

    „Shromažďoval jste o mé osobě jakékoliv informace za účelem předání třetí osobě, ať už za úplatu, nebo ne? Měl jste od roku 2015 takovou roli?“ ptá se podezřívavě Kočner.

    „Nikdy jsem něco takového nedělal. Nikdy jsem takovou roli neměl. Nesbíral jsem o vás cíleně informace. Všechno, co jsem věděl, jsem věděl od vás. Ty informace, které souvisely s projednávaným skutkem, jsem postoupil policii,“ vysvětlil Tóth.

  • Kočner chce předložit listinný důkaz. Soud návrh obžalovaného připouští

    Jde o vizualizovaný obsah USB disku, který tvořil přílohu zápisu o výslechu Tótha z listopadu 2018.

    Podle prokurátora Novockého „není možné předkládat listinu k znaleckému posudku, jehož výkon ani není navržen“. Navrhnul návrhu obžalovaného nevyhovět, soud jej ale připustil.

    Advokát Para chodí po jednací místnosti a ukazuje písemný dokument ze spisu stranám procesu.

  • Výslech Kriaka s Mlynárčikem se odkládá

    Soudkyně oznámila, že výslech svědků Miroslava Kriaka a Štefana Mlynárčika odkládá na 13. hodinu 22. ledna a dnes už, vzhledem k pokročilé hodině, vyslechne jen Josefa Dučáka.

    Výpověď Petera Tótha trvala více než šest hodin.

  • Následuje patnáctiminutová přestávka

  • Soudce Mamojka v minulosti přiznal, že se s Marianem Kočnerem zná

    Mamojka však podle Denníku N odmítl, že by ho kvůli Kočnerově propuštění někdo kontaktoval. „Nic takového se nestalo, s bývalým premiérem jsem nebyl v žádném kontaktu, nikdo mě nekontaktoval,“ reagoval Mamojka.

    Foto: Profimedia.cz

    Marian Kočner se radí se svým advokátem Markem Parou.

  • Kočner chtěl u soudce Mamojky zařídit propuštění z vazby

    Tóth přiznává, že přes nitranského podnikatele Norberta Bödöra se Kočner snažil dostat i k předsedovi strany SMER a bývalému premiérovi Robertu Ficovi. Ten měl dále u soudce Ústavního soudu Slovenské republiky Mojmíra Mamojky zařídit Kočnerovo propuštění z vazby.

    „Zkontaktoval jsem pana Mamojku, číslo jsem si vytáhl z Kočnerova telefonu. Řekl jsem, že jsem kurýr od jednoho jeho přítele a potřebuji se s ním setkat,” vzpomíná Tóth na setkání s Mamojkou. Při něm měl Tóth podle svých slov Mamojkovi odevzdat obálku s ústavní stížností. Ta dopadla neúspěšně. Kočner podle Tótha později v motáku z vazby rozzlobeně psal „proč Mamojka selhal a proč to ‚RF’ (Robert Fico) nevyřešil“.

  • Lipšic se ptá Tótha, kdo je Michal T. z motáků

    „Ten zmíněný Michal T. je předseda tohoto soudu pan Truban. To nemám jen z toho motáku, ale také z komunikace s panem Parou, který v této věci vypracoval určité podklady, na základě nichž by soud mohl rozhodnout o propuštění Mariana Kočnera z vazby,” odpovídá Tóth.

  • Ke sledování politiků na žádost Bödöra prý nikdy nedošlo

    „Pan Bödör ještě řekl, že má místnost, kde se setkávají politici, a to místo monitoruje. Ptal se, zda by lidé z týmu mohli zajišťovat i výměny paměťových karet v té místnosti,“ říká Tóth. Podle webu Aktuality.sk je veřejně známo, že někteří politici se setkávali v nitranském hotelu Zlatý Kľúčik.

  • Tóth má vysvětlit, proč se setkával s Norbertem Bödörem

    „Až poté, co Mariana Kočnera vzali do vazby. Zkontaktoval jsem ho tak, jak bylo uvedeno v odkazu přes aplikaci Signal. Pan Bödör řekl, že je na dovolené, ale že se mi ozve,” odpovídá advokátovi Peter Tóth.

    Při osobním setkání Bödöra s Tóthem se prý podnikatel sám ptal na sledování novinářů. „Tak já jsem polovinu platil a nic jsem z toho neviděl,“ postěžoval si prý Bödör Tóthovi.

  • Lipšic se ptá, co ještě Tóth pro Kočnera dělal

    „Když se jednou dostal bývalý generální prokurátor Trnka do sporu s bývalou premiérkou Ivetou Radičovou, tak mě Marian Kočner požádal, jestli bych pro pana Trnku nezpracoval tiskovou zprávu, protože na tiskovém oddělení to nedokázali zpracovat tak, jak by si to Marian Kočner a Trnka představovali,“ odpověděl Tóth.

Související témata:

Hlavní zprávy