Hlavní obsah

Nevím, proč tu jsem, řekl Jan Kočka u soudu kvůli vraždě šéfa podsvětí

Poslední svědek k vraždě Antonína Běly.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Syn provozovatele matějské pouti znal rodinu oběti, Seznamu řekl, že nechápe, proč ho soud předvolal.

Článek

V kauze vraždy krále podsvětí Antonína Běly, která se stala už před 21 lety, vyslechl soud posledního předvolaného a zároveň velmi významného svědka.

Jan Kočka, syn provozovatele matějské pouti, se s rodinou Antonína Běly znal a podle některých jiných svědků mohl mít o vraždě informace.

Na chodbě soudu však svoji roli bagatelizoval.

„Vůbec nechápu, proč si mě soud v této věci předvolal," řekl Kočka Seznamu po výslechu před soudem. „Bělovy jsem samozřejmě znal, ale o vraždě nevím vůbec nic," zopakoval před kamerou (podívejte se ve videu nahoře), co řekl předtím v soudní síni.

Z vraždy Antonína Běly jsou obžalovaní dva bývalí policisté, dřívější příslušníci speciálního Útvaru rychlého nasazení Pavel Šrytr a Ján Kaco.

Video: Jak pustili obžalovaného Šrytra z vazby

Pavla Šrytra pustili z vazby, soud pokračuje.Video: Hanuš Hanslík

Šrytr pro zavražděného Bělu pracoval, ale v době vraždy už byl angažován u jiného šéfa podsvětí, později také zavražděného Františka Mrázka. Právě Mrázek si podle mnohých svědků mohl vraždu Běly objednat.

„Šrytra znám z médií, osobně ale ne. Kaca neznám vůbec," řekl Seznamu Jan Kočka.

Po Kočkově výslechu soud přehrával odposlechy telefonních hovorů hlavního obžalovaného Šrytra. Vesměs telefonoval s přáteli, se kterými se zásadně zdravili „čest práci, soudruhu".

V hovorech kritizovali členství ČR v EU a NATO, popisovali svoje osobní i podnikatelské vztahy k Rusku a stýskali si po komunistickém režimu a existenci pohraniční stráže. O vraždě Běly však v telefonátech nepadlo nic zásadního.

Protože je telefonátů velké množství a soud je nestihl přehrát všechny, odročil nakonec jednání na druhou polovinu září.

To by také měl zaznít rozsudek.

Reklama

Související témata:

Doporučované