Hlavní obsah

Soud mu pro těžkou nemoc odpustil vězení i miliony. Mezitím sportoval po světě

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Radiožurnál informuje o kauze podnikatele Jiřího Syrovátky, kterému kvůli pokročilé rakovině soud odpustil vězení. Objevily se ale fotografie ze stejné doby, na kterých podnikatel například lyžuje v Itálii.

Článek

„Byl na smrt nemocný, v péči lékařů, a proto soud podnikateli Jiřímu Syrovátkovi, bývalému obchodnímu partnerovi Tomáše Pitra, v roce 2008 odpustil pětileté vězení za daňové podvody. Muž přitom tou dobou byl – podle fotografií, které Radiožurnál získal a ověřil – na pláži francouzské Riviéry či na lyžích v italských Alpách,“ vysvětluje Radiožurnál na svém webu pozadí příběhu.

K soudu, jenž ho v roce 2006 spolu s Pitrem poslal za mříže, Syrovátka nepřišel. Důvodem měla být rakovina tlustého střeva. V roce 2007 měl být v této souvislosti operován na klinice v Římě.

„Radiožurnál má k dispozici fotografie s datovou stopou, které ukazují, že se na smrt nemocný podnikatel už pár týdnů po operaci, konkrétně v říjnu 2007, procházel po pláži ve francouzském letovisku Saint Tropez a pózoval se svým synem na tamním golfovém hřišti,“ uvádí web rozhlasové stanice.

O několik měsíců později vyrazil lyžovat do italských Dolomit. Bylo to v době, kdy měl být podle dokumentace už v pokročilejším stadiu rakoviny a chodit na chemoterapii, která musela být přerušena „pro výrazné komplikace a nežádoucí účinky“.

I z toho důvodu znalci posoudili jeho stav jako beznadějný a zdůraznili, že s jeho prognózou se pouze pět procent nemocných dožívá pěti let. To nakonec přesvědčilo soudce městské soudu Petra Nováka, aby mu po dvou odkladech nástupu do vězení trest v červnu 2008 odpustil.

„Po operačním zákroku je v permanentní lékařské péči… Rozhodně lze konstatovat, že zdravotní stav odsouzeného Syrovátky vylučuje, aby nastoupil v současné době a v době dohledné výkon trestu odnětí svobody, neboť je vyloučeno zajistit ve věznici nebo ve specializovaném zdravotnickém zařízení vězeňské služby léčbu odpovídající potřebám nemocného,“ píše soudce Petr Novák v rozsudku, který Radiožurnál získal na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Podezřelým pozadím případu se nyní zabývá Městské státní zastupitelství v Praze.

Reklama

Související témata:

Doporučované