Hlavní obsah

Soud nařídil jednání, kde se bude zkoumat majetek Jiřího Paroubka

Obvodní soud v Praze 5 začne řešit, jaké jsou příjmy bývalého premiéra.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Soudní pře související s rozvodem Jiřího a Petry Paroubkových pokračuje. Jednání je nařízeno na 5. prosince.

Článek

Obvodní soud pro Prahu 5 začne v prosinci zkoumat majetek bývalého premiéra a předsedy sociální demokracie Jiřího Paroubka.

Jednání, na kterém začne po neoficiálních příjmech známého politika pátrat, nařídil podle zjištění Seznamu soud na 5. prosince.

Že musí obvodní soud neoficiální příjmy expremiéra řešit, nařídil letos v září nadřízený Městský soud v Praze. Ten došel k závěru, že podrobně nezdokumentované příjmy skutečně existovaly.

Výzva s Petrou Paroubkovou: Manžel měl nelegální milionové příjmy

Peníze nechodily přes účet, řekla Seznamu v srpnu Petra Paroubková.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

Případ souvisí se soudně řešeným rozvodem Jiřího a Petry Paroubkových, konkrétně se sporem o to, kdo z rozvádějících se rodičů bude mít v péči jejich nezletilou dceru.

„Je nepochybné, že v minulosti byly v domácnosti účastníků vynakládány značně nadstandardní výdaje. Ať už na dovolené, či na další uspokojování potřeb. A není nikterak vysvětleno, z jakého důvodu tyto nadstandardní poměry již dle soudu prvního stupně neexistují,” vysvětlil soudce pražského městského soudu Lubor Veselý.

Video: Jiří Paroubek vysvětluje majetkové poměry

Kvůli majetku uspořádal Jiří Paroubek na začátku září tiskový brífink.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

Dceru dostala do péče Petra Paroubková, které soud přiznal od Jiřího Paroubka výživné ve výši 10 tisíc korun měsíčně. Paroubková však u soudu požadovala víc a to právě s odkazem na vysoké neoficiální příjmy svého manžela.

Těmi se bude muset soud zabývat i v dalším sporu, který Jiří a Petra Paroubkovi řeší. V něm jde o výživné, které požaduje Petra Paroubková pro sebe. Přesnou požadovanou částku nechce prozradit, ale média v minulosti spekulovala o více než 100 tisících korunách měsíčně.

Jiří Paroubek odmítá, že by kdy nějaké tajné příjmy měl.

„Já to nějak nechci komentovat. Já myslím, že to je opravdu věc pro soud, protože ty věci už došly dost daleko,” řekl Paroubek, když se naposledy osobně účastnil soudního jednání ve sporu s manželkou Petrou.

Výživné pro Petru Paroubkovou by měl soud řešit už v polovině listopadu.

Majetkem Jiřího Paroubka se ale začne naplno zabývat až v prosinci ve sporu o výživné pro dceru. Právě v tomto sporu totiž řešení jeho příjmů Městský soud v Praze nařídil. Zatím není jasné, jaké důkazy a jaká svědectví bude soud případně požadovat.

Video: Za kulisy rozvodové bitvy Paroubkových

Reportér Jiří Kubík hovoří o případu v pořadu Reportéři.Video: Lukáš Sál, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované