Hlavní obsah

Soud Navalného nezkrotil, na Putinovy narozeniny svolává celostátní protest

Alexej Navalnyj a jeho tým připravují na Putinovy narozeniny celostátní protestyVideo: Ruptly

 

Reklama

Tým ruského opozičníka Alexeje Navalného chystá i přes zákaz na sobotu celostátní protesty. V den Putinových narozenin mají lidé podpořit Navalného v zařazení na seznam kandidátů v prezidentských volbách 2018.

Článek

Lídr ruské opozice Alexej Navalnyj ve středu na Facebooku vyzval své příznivce, aby se v sobotu zapojili do protestů, které pořádají jeho štáby v 80 městech po celém Rusku. Protestující by podle něj měli požadovat, aby byl zařazen na seznam kandidátů na prezidenta ve volbách, které se budou konat příští rok. Napsal to ruský list Kommersant.

Navalného v pondělí poslal soud na 20 dní do vězení za opakované organizování nepovolených akcí. Odsouzen byl letos už potřetí, a právě proto podle volební komise v ruských prezidentských volbách 2018 kandidovat nemůže. Opozičník ale i přesto pokračuje v kampani.

Stávající hlava státu Vladimir Putin svou kandidaturu v prezidentských volbách v roce 2018 zatím oficiálně neoznámil a dnes dokonce uvedl, že sám ještě neví, zda kandidovat bude. Podle předvolebního průzkumu nezávislého střediska Levada však nemá Putin v zemi konkurenta, svou podporu mu vyjádřilo přes 80 procent voličů. Navalného by naproti tomu volila pouhá dvě procenta Rusů.

Protesty jsou naplánované na tuto sobotu, kdy Putin slaví 65. narozeniny. Hlavní akce by se měly konat v Petrohradu a Moskvě, kam mají lidé na Navalného výzvu přijít s ruskými vlajkami. Radnice v Moskvě i Petrohradu přitom povolení pro jejich organizaci vydat odmítly. Před pořádáním dalších nepovolených demonstrací varoval i Kreml.

Reklama

Doporučované