Hlavní obsah

Soud nedokázal rozhodnout. Policista, který zastřelil při kontrole řidiče, je na svobodě

Video incidentu, při kterém policista zastřelil řidiče. Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Třetí soud s policistou Rayem Tensingem se podle prokuratury v americkém státě Ohio konat nebude. Rasově vyvážená porota se prý nikdy neshodne.

Článek

Ray Tensing zastavil v červenci roku 2015 automobil černošského řidiče Samuela DuBose kvůli podezření z chybějící přední poznávací značky. Pak muže zastřelil.

Podle prokurátora okrsku Hamilton, Josepha Deterse, není rasově vyrovnaná porota schopna dojít k závěru. První soud proběhl v listopadu loňského roku, druhý pak minulý měsíc. Porota podle vyjádření Deterse ale „nikdy nedojde k závěru". Z toho důvodu se prokuratura rozhodla třetí soudní proces nezahajovat.

Video: Nejen USA hýbe případ, kdy policista zastřelil ženu, která si jej přivolala

USA řeší další zabití policistouVideo: Reuters, AP

Případem se nyní zabývá úřad nejvyššího státního zástupce, který zvažuje podání federální žaloby.

„Doufám, že kancelář nejvyššího státního zástupce bude považovat za vhodné pokračovat v řešení této záležitosti, protože do procesu může přidat důkazy, které my jsme předtím nemohli," uvedl na tiskové konferenci Joseph Deters. Naráží tím na absenci důkazů o rasovém podtextu celého incidentu při druhém soudním procesu.

Podle černošské organizace NAACP byl soudní proces neférový. Proti vedení soudu se protestovalo. Aktuální stav případu organizace označila jako nespravedlivý.

Video: Policista zastřelil řidiče, potrestán nebyl. Teď úřad zveřejnil video, které přesvědčilo porotu

Policista zastřelil řidiče, potrestán nebyl. Teď úřad zveřejnil video, které přesvědčilo porotu.

Reklama

Související témata:

Doporučované