Hlavní obsah

Soud odmítl prodloužit vazbu obviněného manažera Nissanu Ghosna

Carlos Ghosn bude moci opustit vězení.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Tokijský soud překvapivě neprodloužil vazbu bývalého šéfa automobilky Nissan Motor Carlose Ghosna obviněného z finančních pochybení. Oznámila to agentura Reuters. Ghosn, stejně jako další zadržený vysoký manažer Greg Kelly, tak může brzy vyjít z vězení.

Článek

Ghosn byl zadržen kvůli podezření, že v letech 2011 až 2015 uvedl o polovinu nižší výši svých kompenzací než bylo skutečných deset miliard jenů (dvě miliardy Kč). Prokuratura původně tvrdila, že Ghosn zůstane ve vazbě nejméně do konce roku, protože byl znovu zatčen kvůli podezření, že podhodnotil příjmy také v dalších letech, a to až do března 2018. Stejnému podezření čelil i Kelly.

Nissan propustil Ghosna druhý den po jeho zatčení. Pochybení podle automobilky zorganizoval za pomoci Kellyho. Automobilka Renault, jejíž je Ghosn rovněž ředitelem, ponechala obviněného manažera ve funkci. Ghosnovo obvinění vyvolalo obavy o budoucnost automobilové aliance Renault-Nissan-Mitsubishi.

Dosavadní vazba uvalená na Ghosna a Kellyho vypršela dnes. Žádost prokurátorů o prodloužení vazby o dalších deset dnů soud v Tokiu zamítl.

Reklama

Doporučované