Hlavní obsah

Soud OSN zamítl žádost Kyjeva o postih Ruska za financování terorismu

Soud v Haagu zamítl žádost Ukrajiny o postih Ruska.

 

Reklama

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu vyhověl Kyjevu jen v té části žádosti, v níž usiloval o opatření vůči Rusku za diskriminaci menšin. Soud vyzval Moskvu, aby nediskriminovala krymské Tatary a neodpírala zákonná práva krymským Ukrajincům.

Článek

Haag ve středu odmítl žádost Kyjeva o předběžné opatření vůči Rusku za financování terorismu, kterého se podle žalující strany Moskva dopouští podporou východoukrajinských separatistů. Oznámila to ruská a ukrajinská média. 

Ukrajina se v Haagu domáhá odsouzení Ruska za podporu, kterou údajně poskytuje od dubna 2014 proruským radikálům v Donbasu v jejich boji proti centrální vládě v Kyjevě.

Do vynesení rozsudku, na který může Kyjev čekat měsíce či roky, žádala ukrajinská vláda tribunál, aby předběžným opatřením tomuto chování Ruska zamezil.

Haagský soud, nejvyšší soudní instance Spojených národů, ale dnes žádosti nevyhověl. Ve zdůvodnění uvedl, že Ukrajina musí nejprve řádně předložit potřebné důkazy o záměrném ruském vměšování a o účelnosti požadovaného předběžného opatření. Soud vyzval obě strany, aby v Donbasu dodržovaly minská mírová ujednání.

V části rozsudku o diskriminaci krymských menšin soud uložil Rusku, aby nebránilo Tatarům v obhajobě jejich zájmů, a to i prostřednictvím jejich neformálního shromáždění Medžlisu, které ruské úřady po okupaci z roku 2014 rozpustily. Rusko se má rovněž postarat o to, aby Ukrajinci žijící na poloostrově měli přístup ke vzdělávání v rodném jazyce.

Někteří představitelé tatarské menšiny obviňují ruské úřady, že jim na okupovaném poloostrově upírají základní národní a náboženská práva. Ukrajinci žijící na Krymu si po ruské anexi opakovaně stěžují na jazykovou diskriminaci.

Soud podle agentury Interfax ve zdůvodnění rozsudku uvedl, že předběžná opatření, která vyhlásil na ochranu národnostních menšin na Krymu, nejsou totožná s těmi, která Ukrajina požadovala. Neuspokojil tudíž v tomto bodu plně požadavky Kyjeva.

Navzdory odmítnutí požadavku na zablokování ruské podpory donbaským separatistům bude podle ukrajinských médií Kyjev předkládat v Haagu nové důkazy o ruském vměšování, než bude konečný rozsudek vynesen. Moskva se minulý měsíc zavázala, že bude verdikt soudu OSN respektovat.

V učebnicích němčiny se objevila mapa, ve které je Krym součástí Ruska.

Reklama

Doporučované