Hlavní obsah

Všichni tři obžalovaní v kauze OKD osvobozeni. Soud byl v důkazní nouzi, policie a státní zástupci neodvedli pořádnou práci

Trojice obžalovaných v kauze OKD osvobozena.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Před soudem stál soudní znalec, který tehdy hodnotu OKD pro stát posuzoval. Po jeho boku byli obžalováni dva bývalí pracovníci dnes už neexistujícího Fondu národního majetku, kteří měli prodej na starosti.

Článek

Stát v roce 2004 prodal menšinový podíl v OKD firmě ovládané manažery podniku za něco málo přes čtyři miliardy korun. Manažeři už v té době vlastnili ve společnosti většinu. O tu stát přišel už v devadesátých letech, kdy část akcií dal do kuponové privatizace a část dal severomoravským obcím. Tyto akcie manažeři skoupili. Pak navýšili základní jmění podniku tak, že stát přišel o majoritu.

Předchozí vývoj vlastnictví společnosti je jeden z argumentů obhajoby. Protože už manažeři vlastnili v OKD většinu, pro nikoho jiného neměl menšinový podíl hodnotu. Nikdo za něj nechtěl dát víc než právě oni.

Podobně argumentoval i tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka, který za prodej nesl ve vládě Stanislava Grosse politickou odpovědnost. Sobotku soud loni ve věci také vyslechl. I on poukazoval na to, že problém vznikl už při prodeji většinového podílu v devadesátých letech.

Obvodní soud pro Prahu 2 nyní tři obžalované - soudního znalce a bývalé pracovníky Fondu národního majetku - zprostil obžaloby. Přípravné řízení bylo podle soudu provedeno velice ledabyle a vykazovalo řadu nedostatků. Policie řádně nevyslechla řadu svědků, kteří pak zemřeli, a jejich původní výslechy byly kvůli vadám před soudem nepoužitelné. Policie ani státní zastupitelství si podle soudu nedaly práci s opatřením řady důkazů, soud se tak ocitl v důkazní nouzi. Obžalobu podle soudce nelze postavit na pouhých domněnkách státního zástupce. Velmi diskutabilní je také výše škod kladená obžalovaným za vinu. Obžaloba uvádí, že podíl mohl být prodán za vyšší cenu, ale vůbec neřeší, zda byl ochoten tuto hypotetickou cenu někdo zaplatit. A to nebyl.

Nicméně podle státního zástupce způsobili obžalovaní škodu skoro šest miliard korun. Podíl ve firmě OKD měl podle něho hodnotu deset miliard, nikoliv čtyři.

Státní zástupce argumentoval mimo jiné revizním posudkem znaleckého ústavu. Před soudem loni jako svědek vystoupil jeden z lidí, kteří se na revizním posudku podíleli. Jenže přímo v soudní síni se ukázalo, že vyslýchaný muž není znalcem a nebyl schopen na kladené otázky odpovídat. To byl pro obhajobu, která revizní posudek zpochybňuje, další argument.

Poté, co manažeři OKD od státu akcie získali, prodali celou společnost firmám ovládaným miliardářem Zdeňkem Bakalou. Ten je kritizován, že z firem údajně vyvedl miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované