Hlavní obsah

Soud otevřel případ muže, který údajně zabil ženu a její tělo odhodil u dálnice D1

Foto: Filip Kříž, Seznam Zprávy

Žena měla po Balážovi požadovat peníze a vyhrožovat, že jinak nahlásí muže pro znásilnění. Po následné rozepři měl odsouzený v noci na 25. prosince oběť osmkrát udeřit tupým předmětem, nejspíše cihlou. Žena zraněním podlehla na místě.

Reklama

Soud se v úterý začal zabývat případem vraždy jednapadesátileté ženy, jejíž bezvládné tělo nalezli koncem loňského roku v Brně u dálnice D1. Z vraždy je obžalovaný o šest let starší Bedřich Baláž, který byl již několikrát trestaný za násilné i majetkové trestné činy. Údajný vrah vinu popřel s tím, že ženu nezavraždil a k odvezení těla byl přinucen. Po dopadení se přitom k činu doznal.

Článek

Brněnský krajský soud začal v úterý projednávat vraždu jednapadesátileté ženy, která byla koncem minulého roku nalezena mrtvá s mnohačetnými zraněními lebky i končetin na 192. kilometru dálnice D1 směrem na Vyškov. Z vraždy je obžalovaný sedmapadesátiletý Bedřich Baláž, který oběť znal a již dříve s ní udržoval intimní poměr.

Na Štědrý den měla zavražděná přijít k Balážovi domů, kde se dle obžalovaného opili šampaňským a vodkou a souložili. „V krvi nebyly stopy po drogách ani alkoholu,“ oponuje zpráva toxikologa. Žena měla po Balážovi požadovat peníze a vyhrožovat, že jinak nahlásí muže pro znásilnění. Po následné rozepři měl odsouzený v noci na 25. prosince oběť osmkrát udeřit tupým předmětem, nejspíše cihlou. Žena zraněním podlehla na místě.

Místo nahlášení na policii se však Baláž rozhodl, že celý zločin zakamufluje. „Nevěděl jsem, co mám dělat, tak jsem ji přikryl polštářem a šel si zakouřit,“ uvedl. Oběť měl uchovat v nepřístupném pokoji a zabalit do ložního prádla. „Tvrdil, že k pokoji nemá přístup,“ uvedl jeden ze svědků. Nábytek měl rozprodat známým a odstěhovat se, s čímž mu měli pomoci i dva další muži. Den před Silvestrem se rozhodl zbavit těla. Naložil ho do auta, odvezl na dálnici D1 a shodil ze srázu. Šperky a jiné cennosti oběti si ponechal a prodal do zastavárny.

Odsouzený veškerou vinu popírá a v průběhu vyšetřování svou výpověď několikrát změnil. „Byl jsem pod nátlakem policistů,“ vysvětlil, proč se nejdříve ke všemu doznal. Kromě oběti prý byli v době údajné vraždy v bytě další dva muži, kteří ho omámili a zavřeli na záchodě. Následně s nimi měl tělo odvézt a odklidit pod pohrůžkou násilí. Na otázku předsedy Senátu Michala Zámečníka, proč tedy vše nenahlásil na policii, odvětil, že zazmatkoval. „Byla to chyba,“ uznal. K tomu měli muži Balážovi ukrást před půl milionu korun. „Tvrdě jsem si je odpracoval,“ dodal.

Baláž měl se zákonem problémy již dříve. V rejstříku má deset záznamů a dvakrát byl odsouzen. „Byly to jen nějaké facky a domácí násilí,“ řekl obžalovaný. Pracoval na stavbách, podle sousedů s ním nebyly větší problémy. Svědci uvedli, že se muž choval po údajném činu podezřele. Snažil se jim nabízet různé předměty, novým nájemníkům nedokázal vysvětlit skvrny od krve, které nešly vyčistit.

Případ bude pokračovat výslechem svědků, další jednání je naplánováno na 15. a 16. listopadu.

Reklama

Související témata:

Doporučované