Hlavní obsah

Soud poradil Kalouskovi jediný způsob, jak se mohl bránit Babišovu útoku

Video: Co řekl ve Sněmovně premiér Andrej Babiš poslanci TOP 09 Miroslavu Kalouskovi.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Během deseti měsíců musela soudkyně změnit názor na spor mezi premiérem Andrejem Babišem a exposlancem Miroslavem Kalouskem. Důvodem byl verdikt odvolacího soudu.

Článek

Soudkyně Okresního soudu Praha-západ Simona Kačerová vynesla během zhruba deseti měsíců dva rozsudky ve sporu mezi premiérem Andrejem Babišem (ANO) a bývalým poslancem TOP 09 Miroslavem Kalouskem.

Loni v září rozhodla, že se Babiš má Kalouskovi omluvit za to, že na něj v červenci 2018 během schůze Poslanecké sněmovny slovně zaútočil a mimo jiné pronesl větu, že Kalousek „rozkrádal Ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky“. V písemném rozsudku přitom uvedla, že by na půdě Poslanecké sněmovny měly zaznívat ověřené a pravdivé informace.

„Je rozhodně neetické, aby si poslanci tykali, aby se uráželi, používali vulgární výrazy a vzájemně se napadali. Tyto emoce mohou ventilovat v restauračních zařízeních, nikoli na půdě zákonodárného sboru v přímém přenosu celoplošné televize,“ připomněla Kačerová v rozsudku fakt, že projev tehdy pronášela v přímém přenosu Česká televize.

Letos v červenci soudkyně vynesla jiný verdikt. Došlo k tomu poté, co její původní verdikt zrušil odvolací soud. V nejnovějším rozsudku, který mají Seznam Zprávy k dispozici, uvedla, že výroky Babiše jsou legalizovány jeho politickou funkcí a chráněny imunitou.

„Parlamentní půda by měla zaručovat maximální míru svobody projevu,“ konstatovala Kačerová.

Ve vyhrocené sněmovní diskuzi Babiš Kalouskovi tykal a označil ho také za „ožralu“ a „zloděje zlodějského“. Kačerová v této souvislosti stejně jako loni v září zopakovala, že výroky premiéra byly neslušné či nemravné, ale když je pronese v Poslanecké sněmovně, nelze proti nim zasáhnout.

Kalousek má tak podle soudkyně možnost se proti podobným útokům od Babiše bránit prostřednictvím tisku nebo na sociálních sítích. Jako důkaz byly předloženy některé Kalouskovy facebookové příspěvky, v nichž na premiéra zaútočil.

„Oba dlouhodobě užívají ve vzájemné komunikaci vulgární a dehonestující výrazy. Žalobce (Miroslav Kallousek) proto musel předpokládat ze strany žalovaného ostrou reakci a kritiku jeho dosavadních politických kroků,“ dodala Kačerová.

Soudkyně dva rozdílné rozsudky vynesla, jak bylo zmíněno, poté, co jí první verdikt zrušil odvolací soud. U něj pražská krajská soudkyně Hana Lojkásková ve svém rozhodnutí zapochybovala, zda premiér zmíněnými výroky do osobnostních práv bývalého poslance TOP 09 mohl vůbec zasáhnout.

„Je zcela zřejmé, že předmětnými výroky žalovaný ve zkrácené formě poukázal na veřejně známé kauzy žalobce z 90. let minulého století, které jsou více než čtvrt století opakovaně zmiňovány nejen poslanci v Poslanecké sněmovně, ale i médii. Že šlo o poukaz na známé kauzy žalobce, si musel být vědom i soud I. stupně,“ uvedla Lojkásková.

Případ ale nejspíše ještě nekončí. Kalouskův advokát Stanislav Balík už po posledním verdiktu Okresního soudu Praha-západ oznámil, že se svým klientem se určitě odvolají.

Babiš opakovaně novinářům řekl, že nevidí důvod se omlouvat.

Reklama

Doporučované