Hlavní obsah

Bývalý pražský imám má jít na 10 let za mříže za financování terorismu

Foto: Vojtěch Gavriněv

Samer Shehadeh pomohl bratrovi a švagrové odjet do Sýrie a posílal peníze organizaci An-Nusra (Fronta dobytí Sýrie).

Reklama

Někdejší imám již dříve uvedl, že pro něj rozhodnutí českých soudů není podstatné, protože nerozhodují podle islámského práva šaría. Organizaci An-Nusra, které posílal peníze, nepovažuje za teroristickou.

Článek

Pražský městský soud vynesl rozsudek v případu bývalého pražského imáma Samera Shehadeha, jeho bratra Omara a švagrové Fátimy Hudkové.

Za účast na teroristické skupině a financování terorismu poslala soudkyně imáma Samera Shehadeha na deset let do vězení. Jeho bratr Omar dostal jedenáctiletý trest. Bratři si odpykají trest ve věznici se zvýšenou ostrahou.

„Omar Shehadeh vykonal nejpozději během července 2016 úmysl zapojit se v Sýrii aktivně do ozbrojeného konfliktu proti syrské vládě v řadách organizace Džabhat an-Nuṣrah, v čemž ho Samer Shehadeh cíleně podporoval,“ uvedla soudkyně Kateřina Radkovská.

„Pokud chtěl žalovaný (Samer) pouze podpořit raněné, dodat jim léky, mohl to udělat legální cestou,“ řekla Radkovská. „Co se týče výroků na adresu soudu, tak by se daly vyhodnotit jako trestný čin pohrdání soudem. Nechávám na státním zástupci, zda nezváží další kroky,“ dodala.

Samerova švagrová Fátima Hudková dostala trest šesti let odnětí svobody ve věznici s ostrahou. Hudková věděla, že se účastní činnosti teroristické organizace, řekla soudkyně.

„Že tam pouze vařila a prala Omarovi ponožky, soud odmítá,“ uvedla soudkyně. Podotkla, že rozvod Hudkové s jejím předchozím manželem i následná svatba s Omarem Shehadehem proběhly pouze podle práva šaría, a pro českou legislativu je tak neplatný.

Před soudem stanul pouze někdejší imám, zbylí dva odsouzení byli stíháni jako uprchlí. Samera Shehadeha ponechal soud ve vazbě. Páteční rozsudek pražského městského soudu totiž není pravomocný, obě strany se proti němu odvolaly.

Náprava je nepravděpodobná

„U všech trestaných byla shledána jako polehčující okolnost jejich beztrestnost,“ řekla soudkyně. U Samera Shehadeha navíc soud zohlednil, že se k činům přiznal. I bez toho měl ale soud dostatek důkazů. Jeho náprava ve věznici je podle soudkyně nepravděpodobná, protože jednal z hlubokého přesvědčení.

Obžaloba viní Samera Shehadeha, že v listopadu 2016 pomohl svému bratrovi odjet do Sýrie a vstoupit do teroristické organizace Džabhat Fatah aš-Šám (Fronta dobytí Sýrie). Později podle státního zastupitelství zajistil cestu i Hudkové, kterou předtím po internetu s Omarem oddal. Teroristické organizaci také přes prostředníky několikrát poslal peníze.

Bývalý imám se k pomoci bratrovi a jeho ženě i k posílání peněz do Sýrie u hlavního líčení přiznal. Nepovažuje to však za trestné, protože neuznává syrskou vládu a organizaci nevnímá jako teroristickou. Podle své výpovědi pouze pomáhal v boji s režimem, který se dopouští genocidy.

Podle advokáta Jiřího Rosola není možné podřadit čin jeho klienta pod zločin účast na teroristickém útoku, který byl v zákoníku před únorem 2017. Nikdo totiž podle něj neprokázal, že by se jeho bratr Omar nějakého teroristického útoku dopustil. A protože změna legislativy v tomto případě obviněnému přitížila, nelze ji retrospektivně uplatnit. Hudkovou zase podle Rosola nelze považovat za členku teroristické organizace, protože pouze „doma prala a vařila“.

Zájem tajných služeb

Podobně se vyjádřil i advokát Adam Kopecký. Omar Shehadeh podle něj už v průběhu roku 2017 organizaci opustil, možná i dříve, než byla zařazena na seznam teroristických organizací podle OSN.

O někdejšího imáma se zajímaly tajné služby již před několika lety, když vyzval muslimy, aby se neúčastnili bohoslužby proti terorismu spolu s křesťany. V roce 2017 odjel z Česka, následně ale přišlo obvinění z účasti na teroristické skupině. Policie ho zadržela v Jordánsku. Do Česka byl převezen v listopadu 2018 a od té doby je ve vazbě.

Reklama

Související témata:

Doporučované