Hlavní obsah

Soud poslal na řadu let do vězení muže a ženu, kteří vědomě šířili virus HIV

Soud poslal na řadu let do vězení muže a ženu, kteří vědomě šířili virus HIV.

 

Reklama

Případy úmyslného šíření viru HIV nejsou v Česku ojedinělé. Zdejší soudy už jich několik v minulosti řešily.

Článek

Vrchní soud v Praze řešil v úterý hned dva případy lidí, kteří byli obžalováni, že úmyslně šířili virus HIV způsobující smrtelné onemocnění AIDS.

Oba obžalované, v jednom případu to byla žena a ve druhém muž, poslal soud do vězení.

Známější je případ obžalovaného Zdeňka Pfeifera ze severních Čech.

Ten se od lékařů dozvěděl, že je HIV pozitivní už v roce 2013. Přestože byl poučen, jak se má chovat, měl v následujících dvou letech nechráněný sex se dvěma desítkami mužů, kterým o své nemoci neřekl.

Tři z nich byli virem nakaženi, přičemž jednomu z nakažených bylo v době kontaktu s Pfeiferem pouhých čtrnáct let. Kromě těžkého ublížení na zdraví tak byl Pfeifer obžalovaný také z pohlavního zneužití.

Krajský soud v Ústí nad Labem ho už v létě poslal do vězení na jedenáct a půl roku, vrchní soud nyní trest snížil a Pfeifera tak nakonec čeká devět let ve vězení.

Kvůli stejnému činu půjde na pět let do vězení i obžalovaná prostitutka Sabina Kapurová z Hradce Králové.

Drogově závislá dívka se virem nakazila při injekční aplikaci pervitinu. A i ona, přestože o nemoci věděla, měla nechráněný sex s neznámým počtem mužů.

Policii se jich přihlásilo téměř čtyřicet, nikdo z nich se virem HIV nenakazil.

Právě tato skutečnost a také přiznání vedlo soud k tomu, že v odvolacím řízení snížil Sabině Kapurové trest. Podle předchozího rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové měla jít do vězení na sedm let.

Případy úmyslného šíření viru HIV nejsou v Česku ojedinělé. Zdejší soudy už jich několik v minulosti řešily. Loni například podali pražští hygienici trestní oznámení hned na třicet mužů, sedmadvacet z nich pak policie obvinila. Ve všech případech ale nakonec jejich stíhání zastavila, protože nezjistila spáchání žádného trestného činu.

Reklama

Související témata:

Doporučované