Hlavní obsah

Soud potrestal pachatele nejhoršího masakru v dějinách Filipín

Foto: Twitter.com/MBSepPedrajas

Tisková konference rodin obětí masakru ve městě Ampatuan.

Reklama

Soud na Filipínách ve čtvrtek odsoudil k mnohaletým trestům příslušníky politického klanu Ampatuanů, kteří před deseti lety zmasakrovali kolonu politického protivníka. Vražedná akce si vyžádala 58 obětí, včetně asi 34 novinářů a mnoha žen i dětí, a je označována za nejhorší masakr v dějinách Filipín i za nejhorší masakr novinářů v historii.

Článek

Tragický útok se odehrál v listopadu 2009 ve městě Ampatuan v jihofilipínské provincii Maguindanao v době, kdy se skupina místního guvernérského kandidáta Esmaela Mangudadatuiho jela registrovat k volbám. Těla se stopami po kulkách a bodných ranách se našla ve dvou masových hrobech, některé ženy byly před vraždou znásilněny. Útok provedla asi stovka ozbrojenců.

Ampatuanové byli spolu s dalšími příbuznými nařčeni z podílu na zabíjení. Policie zadržela na dvě stovky podezřelých. V březnu 2014 bylo před soud postaveno 28 údajných pachatelů, mezi nimi i Andal Ampatuan junior.

Jeho a další pachatele dnes soud odsoudil k vysokým trestům včetně doživotí, což podle filipínských zákonů znamená 40 let vězení. Odsouzení jsou rovněž povinni nahradit újmu pozůstalým. Několik členů rodiny bylo osvobozeno pro nedostatek důkazů, asi 80 dalších je na útěku, napsala agentura AP.

Rozsudku se nedočkal údajný hlavní iniciátor masakru. Bývalý filipínský guvernér Andal Ampatuan starší, který byl jedním z hlavních podezřelých v procesu, v červenci 2015 zemřel ve věku 74 let ve vládní nemocnici na srdeční selhání.

Reklama

Související témata:

Doporučované