Hlavní obsah

Soud potrestal političku, která slíbila zábavu Romům z Chanova, když ji budou volit

 

Reklama

Soud měl k dispozici nahrávku a svědectví muže, který zastupuje chanovské Romy.

Článek

Regionální politička Hana Jeníčková, která zdramatizovala před nedávnými krajskými volbami situaci na severu Čech, když stáhla kandidátku jednoho z favoritů hnutí Severočeši.cz, má sama problémy se zákonem.

Soud Jeníčkovou odsoudil k osmi měsícům podmíněně za to, že se v roce 2014 podílela na ovlivnění komunálních voleb v Mostě. Podle nahrávky, kterou soudkyně Jitka Neterdová nechala v pondělí pustit, slibovala Jeníčková zástupci chanovských Romů Peteru Bažovi, že když ji místní budou při volbách dávat přednostní hlasy, zajistí jim zábavu a občerstvení zdarma.

Bažo byl na schůzkách s Jeníčkovou a dalším obžalovaným Janem Haškem vybaven nahrávacím zařízením od vlivného mosteckého podnikatele Jiřího Zelenky. Ten vede od roku 2013 s Jeníčkovou spory. Soudkyně Neterdová tak při zdůvodnění svého verdiktu konstatovala, že jednání Bažo vyprovokoval. „Nebylo to ale z jeho hlavy,“ konstatovala Neterdová.

Soud disponoval dvěma nahrávkami. Advokát Hany Jeníčkové zpochybnil jejich věrohodnost. Soud ani policie prý neměly k dispozici originální verzi a tak není jasné, co s nimi Zelenka udělal. Část ze záznamu nechala nakonec soudkyně Neterdová veřejně pustit.

Bažo na záznamu mluví o tom, že je schopný zařídit podporu Romů z Chanova. „Prachy na ruku ne?“ ptala se Jeníčková Baža, zda by Romové neměli zájem o finanční úplatek. „Já nevím, to je na vás,“ odpověděl jí Bažo.

Podle chomutovského státního zástupce Zdeňka Krupičky nakonec obžalovaní Romům z mostecké vyloučené čtvrti Chanov slibovali uspořádání zábavy s pohoštěním zdarma v případě, že budou na kandidátce kroužkovat právě jí.

V roce 2014 nakonec získalo Sdružení Mostečané Mostu, za které Jeníčková kandidovala, v Chanově přes 87 procent hlasů. Když ale Hašek po volbách zjistil, že si Bažo setkání nahrával, řekl mu, že ho zklamal a že se žádná zábava konat nebude.

Soudkyně konstatovala, že vedle nahrávky disponovala i dalšími důkazy – například svědectvím Baža – k tomu, aby mohla Haška s Jeníčkovou odsoudit. Ani jeden z nich nechtěl verdikt soudu komentovat.

Reklama

Doporučované