Hlavní obsah

Soud potrestal právnickou „mafii“. Exekutor a advokát mají jít do vězení

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Podvody s dědictvím a exekucí firmy provozující restauraci odhalili policisté díky odposlechům. Vrchní soud v Praze vynesl tvrdé tresty.

Reklama

Skupina právníků podle soudu zfalšovala závěť, aby si přihrála dědictví v hodnotě 35 milionů.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Je to osm let, co pražští kriminalisté získali vážné podezření, že na jednom z finančních úřadů se dá za úplatek pořídit příznivý výsledek daňové kontroly.

Podezřelým proto začali odposlouchávat telefony.

A přestože z kauzy daňové korupce nakonec nic nebylo, při nahrávání telefonátů přišli na něco jiného: Na skupinu složenou z podnikatelů, advokátů, exekutora a insolvenční správkyně, jejíž členové se například chtěli pomocí zfalšované závěti dostat k majetku v hodnotě desítek milionů.

Teď za to soud rozdal pravomocné – a značně tvrdé – tresty. Exekutor Milan Makarius jde do vězení na tři roky, stejně tak insolvenční správkyně Jaroslava Dlabolová. A pražský notář Václav Voda odešel s tříletou podmínkou.

„Málokdy se stane, že mají orgány činné v trestním řízení takhle nabito. Trestnou činnost obžalovaných sledovaly v přímém zvukovém přenosu,“ prohlásil soudce Vrchního soudu v Praze Luboš Vlasák s odkazem na to, že detektivové během vyšetřování nasbírali mnoho hodin odposlechů.

Případ byl od začátku neobvyklý byl v tom, kolik představitelů právnických profesí sedělo mezi osmnácti obžalovanými. Obžaloba je označovala za „organizovanou skupinu“, lidově řečeno za „mafii“.

Největší z podvodů se točil kolem úmrtí majitele úspěšné stavební firmy. Zemřel na infarkt ve vaně, předtím byl několik let ochrnutý po pádu do výtahové šachty. Jeho kamarádi se rozhodli, že dědictví nesmí připadnout manželce – takže vytvořili závěť a majetek si chtěli částečně rozdělit. Soud měl snadnější rozhodování v tom, že hlavní pachatel podnikatel Luboš Veselý se přiznal – a dostal sedm let a k tomu pokutu sedm a půl milionu.

Pokud by podvod býval vyšel, například jen Veselý by z podnikatelova majetku dostával měsíčně půl milionu.

Advokát Jaroslav Truneček, který o zfalšované závěti věděl, odešel se třemi a půl lety vězení. „Lituju toho, ale nešlo o trestný čin,“ tvrdil před soudem Truneček.

Zmíněný notář Voda zase při výsleších řekl, že o podvodu nic netušil – jen prý poskytl pár právních rad lidem, které odposlouchávala policie (aktéři o Vodovi do mobilů mluvili jako člověku, na nějž se dá spolehnout). A ta ho pak do kauzy také zatáhla.

„Neměl jsem žádné tušení, že by se chystali vyrobit podvrh závěti svého nedávno zemřelého kamaráda, jehož pozůstalost už v té době měl v gesci jiný notář. Z toho, co mi řekli, se něco takového nedalo poznat,“ reagoval Voda.

Aktéři a tresty

Luboš Veselý, podnikatel – sedm let vězení, pokuta sedm a půl milionu

Milan Makarius, exekutor – tři roky vězení, pokuta milion

Jaroslava Dlabolová, insolvenční správkyně – tři roky vězení, pokuta milion

Václav Voda, notář – tři roky podmíněně, pokuta 400 tisíc

Jaroslava Trunečka, advokát – tři a půl roku vězení, pokuta 200 tisíc

Mimochodem pražský notář Voda vystupoval i v jiné kauze, kterou Seznam Zprávy už před lety podrobně zmapovaly: Dva moravské podnikatele vylákal jejich obchodní partner do penzionu za Prahou, tam je spoutal a donutil přepsat na něj hotel v hodnotě 120 milionů.

Kulaté razítko na to dal přímo v penzionu notář Voda. U soudu pak vystupoval jako svědek a opakoval, že si ničeho podezřelého nevšiml.

Část lidí zapojených do případu závěti pak pražský vrchní soud potrestal i za další zločiny. Podnikatel Veselý podle obžaloby zmanipuloval exekuci firmy provozující restauraci v zábavním centru – tak, aby se pomocí fiktivních dokumentů zbavila dluhů. A naopak aby z firmy vytáhli zbývající majetek.

Za úplatek 150 tisíc to zařídili exekutor Makarius, jinak bývalý obchodní soudce, a insolvenční správkyně Dlabolová. „Celou dobu jsem postupoval striktně podle exekučního řádu,“ bránil se před vyhlášením rozsudku Makairus, který kromě vězení a pokuty dostal i desetiletý zákaz činnosti působit jako exekutor.

Reklama

Související témata:
Václav Voda
Milan Makarius
Jaroslava Dlabolová

Doporučované