Hlavní obsah

Soud potrestal solární barony ze severu Čech. Dva členové ODS dostali po sedmi letech

Krajský soud v Brně rozdal tresty čtyřem lidem, včetně dvou politiků ODS. Komentář státní zástupkyně Lastovecké.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel , Seznam Zprávy

 

Reklama

Krajský soud v Brně uzavřel jeden z nejznámějších případů, v nichž se řeší podezření na podvody v solárním byznysu. Souvisí s fotovoltaikou v Moldavě na Teplicku.

Článek

Typický případ kolem solárního byznysu v praxi. Fotovoltaická elektrárna v severočeské Moldavě byla na přelomu let 2010 a 2011, kdy vrcholil solární byznys v Česku, spuštěna nezákonně.

Krajský soud v Brně ve čtvrtek vynesl v tomto případu verdikt.

Do vězení mají jít dva někdejší vlivní politici ústecké ODS Ahmad Raad a Vladimír Čermák, mimo to představitelé společnosti Talwin, která získala podle soudu licenci na základě falešné revizní zprávy. Tresty si odnesli také revizní technik a úřednice z Duchcova.

Rozsudek je zatím nepravomocný.

Soud dospěl k závěru, že dnes už jen řadoví členové ODS Raad s Čermákem se jako představitelé Talwinu dopustili podvodu a mají jít do vězení na sedm let. Revizní technik Michal Bund, který obstaral potřebná razítka, dostal pětileté vězení. Dvouletý trest s tříletým podmínečným odkladem si za nedbalostní čin odnesla úřednice z Duchcova Lenka Brejchová.

Podle soudce Petra Jirsy mohly být tresty nižší, pokud by se aktéři přiznali.

Dva hlavní odsouzení mají také zaplatit celkem tři a půl milionů korun, peníze budou splácet. Šestapadesát milionů korun společnosti Talwin už skončilo na policejním účtě. Další peníze bude stát vymáhat v jiném sporu.

Raad s Čermákem se na místě proti rozsudku odvolali. Další účastníci, včetně státní zástupkyně Petry Lastovecké, si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Společnost Talwin si díky podvodu v letech 2011 až 2016 přišla na 97 milionů korun. Pokud by zvýhodněné dotace čerpala až do roku 2030, mohla stát nezákonně připravit až o půl miliardy korun. „Figurovali v ní pouze dva zaměstnanci, dva obžalovaní,” řekl soudce Jirsa.

Státní zastupitelství se soudy se dlouhodobě neztotožňuje ohledně výše škod. „Soudy v podobných případech uznávají jako škodu jen rozdíl ve výkupních cenách elektřiny v letech 2010 a 2011,” vysvětlila žalobkyně Lastovecká.

Obžaloba totiž předem avizovala, že stát mohl do roku 2030 přijít až o miliardu korun.

Licence na poslední chvíli

Licence byla solární elektrárně v Moldavě podle obžaloby udělena 22. listopadu 2010, v prosinci pak došlo k takzvanému prvnímu paralelnímu připojení. A tak byly splněny oba předpoklady pro čerpání vyšší výkupní ceny.

Ahmad Raad během vyšetřování policii řekl, že nárok na výhodnější výkupní ceny elektřiny získala firma Talwin zcela legálně. „K osazení elektroměru a připojení fotovoltaické elektrárny Moldava do sítě došlo 27. prosince 2010, to je čtyři dny před uplynutím zákonné lhůty,“ řekl policistům.

Soud to jednoznačně zpochybnil. Dospěl k závěru, že elektrárna v rozhodném období nebyla dokončená. K licenci od Energetického regulačního úřadu dopomohly zfalšované zprávy revizního technika.

„Revizní zpráva je alfou a omegou celého případu a podobných solárních kauz. Právě udělení licence bylo bezpodmínečné pro nárokování zvýhodněných cen. V tomto případě byl nesmysl revidovat pár položených kabelů, které nebyly k ničemu připojené,” uvedl mimo jiné soudce.

Novák a Ježek

Elektrárna měla být od 19. listopadu ve zkušebním provozu, nicméně podle důkazů, které měl soud k dispozici, chyběly důležité součástky a nebyly rozvedené všechny kabely. „Rozhodně nepracovala na avizovaný výkon 4,4 megawatt,” řekl Jirsa. Fotovoltaika plně fungovala až v polovině ledna následujícího roku.

Soudce také odmítl tvrzení obhajoby, že dva hlavní obžalovaní neměli informace o zpoždění stavby elektrárny. „Předtím velmi dbali na dodržování termínů,” řekl Jirsa.

Advokát Michael Kis, který Čermáka zastupuje, uvedl, že nechtějí rozsudek komentovat.

V akciové společnosti Talwin původně figurovali i dva svého času vlivní severočeští podnikatelé Alexandr Novák a Daniel Ježek. Na lavici obžalovaných však neskončili.

Elektrárna vznikala na poslední chvíli v závěru roku 2010 tak, aby ještě dosáhla na výhodné výkupní ceny elektřiny. Do konce roku 2010 ČEZ platil za jednu MWh vyrobenou solární elektrárnou částku 12 150 korun. Od ledna do konce února roku 2011 to bylo už jen 5500 korun.

Fotovoltaika vyrostla v Ptačí oblasti Východní Krušné hory. Toto území se český stát zavázal chránit jako součást lokality Natura 2000.

Reklama

Doporučované