Hlavní obsah

Soud potvrdil podmínku bývalému tajemníkovi SPD Staníkovi

Staníka už v minulosti uznal soud vinným, trestním příkazem mu uložil podmínku a pokutu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Obvodní soud pro Prahu 1 potvrdil roční podmíněný trest bývalému tajemníkovi SPD Jaroslavu Staníkovi, který čelí obžalobě kvůli nenávistným výrokům vůči homosexuálům, Romům či Židům proneseným ve Sněmovně. Rozsudek je nepravomocný.

Článek

Podle soudkyně Heleny Králové se Staník dopustil trestných činů podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia. Kromě podmíněného trestu odnětí svobody dostal Staník pokutu 70 000 korun. Obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání.

Bývalý tajemník SPD podle obžaloby 24. října 2017 ve Sněmovně řekl, že „buzeranti a lesby jsou nemoc, a měli by se střílet již po narození". Prohlásil údajně také, že by se homosexuálové, Romové a Židé měli posílat do plynu. Staník jakékoli trestné jednání odmítá. Podle svých slov zapíjel večer ve sněmovní restauraci volební úspěch své strany. Bavil se s ostatními politiky také o menšinách, ale prý je nehaněl. Staník tvrtdil, že není rasista.

Smyslem celého stíhání je podle Staníka poškodit hnutí SPD, jeho i předsedu hnutí Tomia Okamuru. Po skončení jednání novinářům řekl, že ho rozsudek nepřekvapil. Dále se nechtěl vyjadřovat. V závěrečné řeči napadal zejména státní zástupkyni a režim v České republice. Uvedl, že má jeho případ zastrašit občany. „Nestěžujte si a buďte zticha, nebo dopadnete jako Staník," má být podle bývalého tajemníka hnutí SPD poselství lidem.

„Soud má za to, že vina obžalovaného byla prokázána," pronesla soudkyně. Staníka podle ní usvědčily zejména výpovědi někdejších poslanců Martina Lanka a Marka Černocha (oba Úsvit), nepomohla mu ani výpověď Marie Richterové, bývalé tajemnice někdejší ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD). Staník jí prý řekl, že „se zastává buzerantů a půjde hned za nimi".

Králová plně vyhověla návrhu státní zástupkyně Zuzany Beňové na Staníkovo potrestání. Roční podmíněný trest s dvouletým odkladem a peněžitý trest dostal také proto, že výroky pronesl, když byl ve funkci tajemníka hnutí. „Je na něj upřena větší pozornost než na jiné lidi," uvedla soudkyně. Lidé by si podle ní navíc mohli myslet, že pronáší názory celé SPD a že jsou takové výroky v pořádku. Dodala, že svoboda projevu nemůže být bezbřehá.

Soud uložil stejný trest Staníkovi už na konci loňského července, muž však s trestním příkazem nesouhlasil. Soudkyně proto musela nařídit hlavní líčení.

Staník byl tajemníkem SPD a asistentem poslance Jaroslava Holíka. V asistentské funkci na přelomu listopadu a prosince 2017 skončil, protože byl podle Holíka příliš vytížen jako tajemník. Předseda SPD Okamura následně uvedl, že Staník už není členem ani tajemníkem hnutí.

Reklama

Související témata:

Doporučované