Hlavní obsah

Soud pravomocně osvobodil exministryni Parkanovou v kauze letounů Casa

Foto: Profimedia.cz

Vlasta Parkanová.

Reklama

Osvobození bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL, TOP 09) a jejího někdejšího podřízeného Jiřího Staňka je pravomocné. Ve středu o tom rozhodl odvolací soud.

Článek

Dvojice čelila obžalobě v kauze letounů CASA. Státní zástupce tvrdil, že vinou Parkanové a Staňka byly armádní stroje, které stát nakoupil v roce 2009, předražené.

„V žádném směru nebylo zjištěno, že by České republice v souvislosti s obchodem s letadly a s nákupem transportního letounu CASA vznikla nějaká škoda,“ konstatovala předsedkyně odvolacího senátu pražského městského soudu Petra Benešová.

O pořízení transportních letounů za více než 3,5 miliardy korun rozhodla v roce 2009 druhá vláda Mirka Topolánka (ODS), tehdy už v demisi. Obžaloba tvrdila, že Parkanová a ředitel ministerské sekce vyzbrojování Staněk způsobili státu škodu zhruba 818 milionů korun, protože nenechali zjistit obvyklou cenu strojů.

Později státní zástupce výši škody zrevidoval na 777 milionů na základě dodatku znaleckého posudku. Obvodní soud ale už loni nepravomocně dospěl k závěru, že škoda nevznikla.

Oba obžalovaní vinu od počátku odmítali. Parkanová k soudu nikdy osobně nedorazila, omluvila se i z dnešního odvolacího zasedání. Staněk se naopak důsledně chodil hájit osobně.

Pro Staňka žádal státní zástupce pětileté vězení a pětimilionový trest, pro Parkanovou chtěl dvouletou podmínku a dvoumilionový peněžitý trest. Pro oba se domáhal také zákazů činnosti. Staňka vinil ze zneužití pravomoci a z úmyslného porušení povinnosti při správě cizího majetku, Parkanovou ze dvou nedbalostních trestných činů - z maření úkolu veřejného činitele a z porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Státní zástupce podal obžalobu koncem roku 2015. Opakovaně si poté stěžoval na soudkyni obvodního soudu kvůli průtahům v řízení.

Reklama

Doporučované