Hlavní obsah

Soud prodal exsoudci Berkovi předčasně pozemek. Teď ho musel zaplatit

Foto: ČTK, ČTK

Bývalý soudce Jiří Berka.

Reklama

Ministerstvo spravedlnosti vyhovělo žádosti bývalého soudce Jiřího Berky odsouzeného za zmanipulované konkurzy.

Článek

Bývalý soudce Jiří Berka, který si odpykává sedmiletý trest vězení za zmanipulované konkurzy, uspěl s žádostí o odškodné za to, že stát předčasně prodal jeho pozemek.

Parcelu v Ústí nad Labem s výhledem na údolí Labe totiž loni na jaře prodal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, avšak poté Nejvyšší soud Jiřímu Berkovi částečně změnil trest. Potvrdil mu sedm let vězení, ale zrušil rozhodnutí, podle kterého měl bývalému konkurznímu soudci propadnout veškerý jeho majetek.

Pozemek však má už nové majitele, kteří za něj v elektronické aukci zaplatili 498 tisíc korun. Berka proto prostřednictvím svého advokáta žádal stát o odškodnění.

„Žádost na ministerstvo přišla a byla vyřízena ve prospěch žadatele,“ uvedla Marcela Nevšímalová z tiskového oddělení Ministerstva spravedlnosti.

Berkův advokát Rudolf Axmann potvrdil, že stát vrátil jeho klientovi částku za prodaný pozemek. Tedy zmíněných 498 tisíc korun.

„Pozemek měl ale mnohem vyšší cenu,“ upozornil Axmann. Připomněl tak fakt, že stát prodal parcelu až v pátém kole aukce a na samém počátku nabídl pozemek za cenu 699 tisíc.

Vedle Berky se zmíněné rozhodnutí Nejvyššího soudu dotklo ještě dalších odsouzených - Daniela Thonata, Petra Tuhého, Karla Melichara a Miroslavy Melicharové.

Tuhému už Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových podobně jako Berkovi prodal poloviční podíl u rodinného domu v Libkovicích pod Řípem. Za 569 700 korun si ho koupila Tuhého žena. O tom, že by podobně jako Berka či Tuhý přišli o majetek další odsouzení, informace nejsou.

Jiří Berka byl obviněn, že se jako soudce podílel na zmanipulování konkurzů více než deseti firem. Celková škoda byla podle obžaloby 264 milionů korun. Vše odstartovalo na jaře roku 2003, kdy policie skupinu odhalila v souvislosti s podezřelým konkurzem Union banky.

Po celou dobu, než soud vynesl pravomocný rozsudek, stát vyplácel Berkovi nárok na polovinu soudcovského platu. Celkově mu byla vyplacena hrubá mzda ve výši 8 975 828 korun.

Reklama

Doporučované