Hlavní obsah

Soud pustil na podmínku z vězení klíčového svědka machinací s dotacemi

Soud rozhodl o podmíněném propuštění Petra Kušnierze z vězení.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na svobodu se ale zatím Petr Kušnierz nedostane. Státní zástupce podal proti rozhodnutí stížnost.

Článek

Obvodní soud pro Prahu 6 už podruhé podmíněně propustil z vězení Petra Kušnierze.

Jde o bývalého ředitele ústeckého dotačního úřadu, který je nyní klíčovým svědkem v rozsáhlé dotační kauze na severozápadě Čech.

Po výpovědi Kušnierze obvinila policie před dvěma roky celkem 26 lidí. Na seznamu trestně stíhaných jsou třeba svého času vlivní podnikatelé Alexandr Novák a Daniel Ježek nebo bývalá ústecká hejtmanka Jana Vaňhová či někdejší karlovarský hejtman Josef Novotný.

Kušnierz si v jiné části této kauzy odpykává sedmiletý trest. Poté, co si část trestu odseděl, požádal soud o to, aby byl propuštěn na svobodu.

Obvodní soud pro Prahu 6 mu již podruhé vyhověl. Zkušební dobu mu soudkyně stanovila na pět let. Ale z vězení se ještě nedostane, dokud se nerozhodne o stížnosti, kterou hned proti rozhodnutí soudu podal státní zástupce. Stížnost bude nyní řešit Městský soud v Praze.

Soudkyně Markéta Binderová během líčení uvedla, že Kušnierz ve vězení pracuje jako skladník. „Pracovní morálka byla hodnocena jako velice kladná,“ prohlásila.

Podle soudkyně byl také Kušnierz pětkrát odměněn kázeňsky. „S trestem je smířený, i když odmítá, že by byl vinný,“ citovala Binderová z hodnocení věznice.

Kušnierz k tomu řekl, že svou vinnu přiznal. „Plně jsem si uvědomil pochybení, které mi bylo svěřeno v rámci manažerského vedení,“ uvedl Kušnierz.

U soudu také zaznělo, že v případě, že se dostane z vězení, má již zajištěné bydlení a zaměstnání. Mohl by pracovat jako administrativní pracovník.

Reklama

Doporučované