Hlavní obsah

Soud pustil z vězení muže, který zapálil dveře bytu, kde byly jeho nezletilé děti

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Nejvyšší soud zrušil rozsudky v případě muže, který zapálil dveře bytu, kde byly jeho děti.

Reklama

Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu se 34letý muž nedopustil zločinu obecného ohrožení.

Článek

Nejvyšší soud zasáhl do případu 34letého muže, který podle obžaloby předloni zapálil v Ostravě-Vítkovicích dveře bytu, kde spaly tři jeho nezletilé děti.

Podle rozsudku olomouckého vrchního soudu se muž dopustil zločinu obecného ohrožení a odsoudil ho do vězení na čtyři roky a osm měsíců.

Jenže Nejvyšší soud nyní řekl, že o tento trestný čin nešlo. Rozsudky zrušil a muže propustil z vězení na svobodu. Krajský soud v Ostravě tak bude muset případ řešit znovu.

Soudce Petr Hrachovec ve svém rozhodnutí vysvětlil, proč o zločin obecného ohrožení nešlo. Podle něj nehrozilo, že by prohořely dveře bytu, kde v té době byly jeho bývalá družka a děti. A také že by se dále požár šířil do zbytku domu.

„Takový průběh situace vyvolané zapálením čalounění na vnější straně dveří nebyl reálný,“ uvedl soudce Hrachovec s tím, že to vyplývá z posudků znalce.

Znalec u soudu mimo jiné konstatoval, že na dveřích ohořel molitan a koženka. Podle znalce tak bylo málo pravděpodobné, že by dveře prohořely.

„Za tohoto stavu nelze dojít k přesvědčivému úsudku, že těžká újma na zdraví hrozila lidem v domě bezprostředně ve smyslu znaků obecného nebezpečí,“ doplnil Hrachovec.

Soudy tak budou muset nyní nově posoudit, zda se muž dopustil jiného trestného činu.

Obviněný již dříve během líčení odmítal, že by chtěl svým dětem jakkoliv ublížit a že by požár úmyslně založil. Přiznal však, že zapalovač před bytem použil. Neviděl prý na klíčovou dírku.

Krajský soud v Ostravě se bude případem zabývat na konci září.

Reklama

Doporučované