Hlavní obsah

Soud řekl, proč shodil žalobu na Babišův fond

Foto: vlada.cz

Firmy vložil premiér Andrej Babiš do svěřenského fondu v roce 2017.

Reklama

Žalobu podal senátor Lukáš Wagenknecht. Ač neuspěl, chce podat v případě sporu o svěřenský fond premiéra Andreje Babiše ještě dovolání k Nejvyššímu soudu.

Článek

Může to znít až absurdně. Ale pokud by někdo chtěl, aby se soud zabýval návrhem na zrušení svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše, je okruh žalujících omezen.

Jde o pět lidí - zakladatele fondu Andreje Babiše, šéfa Agrofertu Zbyňka Průšu, Babišovu manželku Moniku a advokáty Alexeje Bílka a Václava Knotka.

Lze tak chápat už dva soudní verdikty, z nichž jeden je pravomocný. Soudci v nich popsali, proč se nezabývali návrhem pirátského senátora Lukáše Wagenknechta.

Ten podal předloni žalobu, protože chtěl právě docílit zrušení jednoho ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše. Podal ji do Valašského Meziříčí proto, že tu má trvalé bydliště jeden ze správců fondu a také nynější šéf Agrofertu Zbyněk Průša.

Jenže už dvakrát u soudu neuspěl.

Teď ostravský krajský soudce Tomáš Zubek, který prvoinstanční rozsudek potvrdil, vysvětlil, že Wagenknecht se nemůže domáhat zrušení Babišova fondu, protože nebyl u jeho založení.

„Není osobou funkčně spjatou se svěřenským fondem, to je zakladatelem, svěřenským správcem, obmyšleným nebo osobou, která má právo dohledu nad správou svěřenského fondu,“ uvedl soudce Zubek v písemném znění rozsudku, který nyní Wagenknechtovi soud doručil.

Nic na tom podle soudce nemění ani fakt, že žalobu podal jako senátor ve veřejném zájmu a že chtěl, aby byla dodržována ústava a pravidla Evropské unie.

Jenže s tím Wagenknecht a jeho advokátka Anna Koller nesouhlasí. „Ti, kdo jsou zainteresováni ve svěřenských fondech, nemohou mít zájem na tom, aby jednání, kterým došlo k jejich vzniku, bylo určeno jako absolutně neplatné,“ uvedla Koller.

Nejen proto senátor soudní spor ještě ukončit nechce. Jeho advokátka v této souvislosti připravuje dovolání k Nejvyššímu soudu.

Podle Koller chtějí znát názor Nejvyššího soudu na to, zda může návrh podat ještě někdo jiný kromě zmíněných zástupců svěřenského fondu.

„Je jasné, že naléhavý právní zájem v případě soukromého (rodinného) trustu těžko bude prokazovat nahodilý člověk u ulice,“ napsala Koller. „Ovšem situace se mění, jedná-li se o ekonomický fond, který navíc čerpá veřejné prostředky a tak dále. Potom si troufnu říci, že taková osoba z ulice může mít naléhavý právní zájem, aby v zemi, ve které žije, byly dodržovány právní normy a nebyl zjevně narušován veřejný pořádek,“ doplnila.

Agrofert i jeho šéf Zdeněk Průša přitom vítají, že se soudy nenechaly ovlivnit.

„Soudy rozhodují podle práva a platných zákonů a nenechají se ovlivnit sice hlučnou, ale neobhajitelnou rétorikou některých politiků, kteří se snaží zviditelnit na úkor zakladatele fondu Andreje Babiše,“ uvedl Průša.

„Jakékoli pochybnosti ohledně svěřenských fondů jsou neopodstatněné,“ doplnil ho pak mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Dalším Wagenknechtovým návrhem se zabývá ještě Obvodní soud pro Prahu 8. Tady má trvalé bydliště právník Agrofertu Alexej Bílek, který je také správcem druhého Babišova svěřenského fondu. V tomto případě ale soud ještě jednání nenařídil.

Reklama

Doporučované