Hlavní obsah

Soud řeší případ tunelování Čepra. Krejčířovi hrozí 15 let v českém vězení

Vrchní soud začal v odvolání projednávat kauzu kolem společnosti Čepro.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

 

Reklama

Soud řeší odvolání proti dřívějšímu rozsudku pražského městského soudu.

Článek

Vrchní soud v Praze začal projednávat asi nejznámější českou kauzu uprchlíka Radovana Krejčíře, v níž jde o tunelování státního podniku Čepro.

Soud řeší odvolání proti dřívějšímu rozsudku pražského městského soudu, podle kterého by měl Krejčíř strávit v českém vězení patnáct let.

Video: Krejčíř by mohl být vydán do Česka. Jak to ovlivní jeho domácí kauzy?

Jak ovlivní případné vydání Krejčíře do Česka jeho tuzemské kauzy?Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

Včetně Krejčíře by mělo sedět na lavici obžalovaných sedm lidí, neúčast většiny z nich však odvolací proces zkomplikovala.

Hlavní obžalovaný Radovan Krejčíř je v jihoafrickém vězení, takže ho u českého soudu zastupuje advokátka Karolína Babáková. Z dalších šesti obžalovaných k soudu přišli jen dva - Ivan Hricik a Jaroslav Siuda, kteří v minulosti podle obžaloby pro Krejčíře pracovali.

Dva obžalovaní Krejčířovi spolupracovníci Aleš Kohoutek a Tomáš Pavlíček soud požádali, aby se jednání konalo v jejich nepřítomnosti.

Poslední dva - bývalý obchodní ředitel Čepra Martin Pechan a Aleš Zagora, který se staral o Krejčířovy firmy, se omluvili ze zdravotních důvodů, avšak soudu vzkázali, že u jednání chtějí být.

Protože by soud musel kvůli jejich žádosti hlavní líčení odložit, vyloučil jejich kauzy k samostatnému projednání.

Dále tedy řeší jen záležitosti pěti obžalovaných, včetně Radovana Krejčíře.

V kauze jde o pokus okrást státní podnik Čepro o skoro tři miliardy korun. Krejčíř se svými spolupracovníky podle obžaloby vytvořil vůči firmě virtuální pohledávky, kvůli kterým pak dal žalobu k soudu. Krejčířovi lidé s pomocí pracovnice podniku zajistili, že firma nedostala soudní obsílky. Čepro tak spor o miliardy prohrálo, aniž by vůbec tušilo, že se nějaký řeší.

Vyplacení miliard od firmy Čepro zabránil policejní zásah, při kterém Krejčíř v roce 2005 utekl do zahraničí.

V Jihoafrické republice si aktuálně odpykává trest pětatřicet let za obchod s drogami a vraždu. Tamní soud před týdnem rozhodl, že je možné vydat Krejčíře do České republiky. Konečné rozhodnutí bude na jihoafrickém ministru spravedlnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované