Hlavní obsah

Soud řeší šikanu ve France Télécom. Desítky zaměstnanců spáchaly sebevraždu, jeden muž se upálil před centrálou

Foto: Wikipedia.com/Kaihsu Tai

Firma France Télécom kvůli restrukturalizaci terorizovala své zaměstnance.

Reklama

Pokud soud rozhodne ve prospěch obžaloby, půjde o precedent v případech šikany na pracovišti. Manažeři měli systematicky terorizovat své podřízené kvůli rozsáhlé restrukturalizaci, při které odešla pětina zaměstnanců.

Článek

Po dvou měsících končí ve Francii ostře sledovaný proces s bývalými zaměstnanci firmy France Télécom. Tehdejší generální ředitel Didier Lombard, tři manažeři a čtyři další zaměstnanci firmy skončili u soudu kvůli obvinění z mobbingu (šikany na pracovišti). Hrozí jim rok vězení a pokuta ve výši patnácti tisíc eur (v přepočtu cca 382 tisíc korun). Informoval o tom web britského deníku The Guardian a portál britské televize BBC.

Svým jednáním se manažeři firmy podle obžaloby snažili donutit některé zaměstnance k odchodu. Kolem roku 2006 přecházel dříve státní operátor France Télécom pod soukromého vlastníka. V důsledku toho byla firma donucena k masivní restrukturalizaci. U France Télécom mělo skončit 22 000 lidí, což byla tehdy asi pětina zaměstnanců. Dalších deset tisíc zaměstnanců se muselo přeškolit.

Raději si otevřete pizzerii

Podle svědectví manažeři například nutili pracovníky, aby opakovaně měnili pozice, nebo po nich požadovali, aby se za prací stěhovali do jiných měst. Vedení také rozesílalo některým podřízeným e-maily, ve kterých jim radilo, aby si místo práce ve France Télécom raději otevřeli pizzerii nebo penzion. Většina zaměstnanců byla v podobném duchu neustále zastrašována a zneužívána, napsal zpravodajský web Truthout.

Vysoce kvalifikovaní inženýři a technici museli ze dne na den změnit povahu práce, protože je vedení degradovalo na pracovníky v call-centrech, píše The Guardian. Mnozí zaměstnanci uvedli, že na ně ostatní „zapomněli“ v prázdné kanceláři a odstěhovali se na jiné pracoviště.

Vlivem výše popsaného mobbingu spáchali někteří ze zaměstnanců sebevraždu – jak uvedli ve svém dopise na rozloučenou. Francouzský soud se v procesu zabýval celkem 39 případy sebevražd, pokusů o ně či těžkých depresí, které měl přístup manažerů způsobit. Podle serveru Truthout ale spáchalo sebevraždu mezi lety 2006 a 2010 až šedesát zaměstnanců.

Upálení před centrálou

U soudu vypovídali také příbuzní některých obětí. Jednou z nich byla Noémie Louvradouxová, která vyprávěla o tom, jak se její otec Rémy Louvradoux zapálil před budovou firmy jen pár dní před jejími osmnáctými narozeninami. „Milovali jsme našeho otce. Vy jste ho zabili. A kvůli čemu?“ pronesla Noémie při soudní výpovědi směrem k obžalovaným.

Louvradouxův případ ilustruje, jaká ve firmě panovala atmosféra. Muž se postupně vypracoval z nízkých pozic ve firmě, ale v roce 2006 byl přeložen. Vedení ho donutilo změnit místo a náplň práce čtyřikrát během tří let. Ačkoliv se snažil pracovat nejlépe, jak dovedl, aby se vyhnul dalšímu stěhování. V roce 2009 pak adresoval vedení dopis, ve kterém, jak píše The Guardian, stálo: „Nikdo mi nepomohl problém řešit, sebevražda je jediné řešení.“

Maraton soudních stání skončil minulý týden. Rozsudek může ale přijít až za několik měsíců. Pokud by byl někdo z vedení odsouzen, byl by to podle médií první případ, který se týká firmy, jejíž akcie jsou součástí indexu CAC-40. Zároveň by se jednalo o první případ, kdy by lidé z vedení firmy mohli být potrestáni za mobbing, a to i přesto, že s dotčenými zaměstnanci nepřišli přímo do styku. Případ by tak mohl v podobných případech stanovit precedent.

Reklama

Související témata:

Doporučované