Hlavní obsah

Soud neuznal první žaloby klubů, kterým odmítli dát dotaci

Foto: Pixabay

Čtyři kluby neuspěly se žalobou na ministerstvo.

Reklama

Sportovní týmy přišly o dotace na provoz, protože nedodaly vyúčtování. Soud už o prvních čtyřech případech rozhodl, kluby neuspěly.

Článek

Pražský městský soud rozhodl první ze šestadvaceti žalob, které podaly sportovní kluby na ministerstvo školství.

Důvodem sporu je skutečnost, že jim ministerstvo během loňského roku odmítlo poskytnout dotace v rámci programu Můj klub. Zdůvodňovalo to tím, že kluby nedoložily vyúčtování za předcházející rok.

Sportovní týmy nebo tělovýchovné jednoty však v žalobách tvrdily, že šlo jen o marginální pochybení.

„Údaje obsažené v tabulce finančního vypořádání byly obsaženy v jiných dokumentech předkládaných v rámci vyúčtování, a poskytovatel dotace (ministerstvo školství) tedy měl dokonalý přehled o dotačních finančních prostředcích čerpaných,“ napsal v žalobě advokát Daniel Viduna, který řadu klubů zastupuje.

Jenže Městský soud v Praze s tím nakonec nesouhlasil. Podle informací Seznam Zpráv ve čtvrtek zamítl první čtyři žaloby. Podaly je SK Slavia Orlová, TJ Sokol Mrákov, SK Benešov a FK Kameničky.

Podle soudců Martina Lachmanna a Štěpána Výborného požadavek ministerstva na finanční vyúčtování nebyl neopodstatněný.

„(Soud) nemá přitom pochybnosti ani o tom, že by to snad bylo v demokratickém právním státě zcela zjevně nepřípustné. Pro takový závěr nenalezl soud žádné opodstatnění,“ uvedli soudci Lachmann a Výborný v rozsudcích, které pražský městský soud zveřejnil na své úřední desce.

Podle soudu navíc sportovní kluby byly už ve vyhlášce upozorněny na to, že musí finanční vypořádání udělat, přidělené dotace vyúčtovat a případně vratku převést do 15. února loňského roku.

Rozsudky soudu nejsou zatím pravomocné. Je možné proti nim podat kasační stížnost k Nejvyššímu správní soudu.

Zda tak kluby učiní, není zřejmé. Advokát Viduna, který sportovní týmy u soudu zastupuje, se k případu odmítl vyjádřit s tím, že jej komentovat nemůže.

TJ Sokol Mrákov, jeden z klubů, který se žalobou neuspěl, podle svého předsedy Jaroslava Stýskala žádal ministerstvo o 270 tisíc korun.

„I přes zamítnutí dotace kvůli nedodání jednoho papíru jsme podali vyúčtování v daném termínu, ale pouze v listinné podobě a zaslané doporučeně na částku 192 146,92 Kč. Nikdo nám ani neodpověděl,“ uvedl Stýskal.

Kvůli tomu, že dotaci tato tělovýchovná jednota nezískala, neměla podle Stýskala peníze na rekonstrukci sportovišť a vybavení.

SK Slavia Orlová přišla o dotaci ve výši 150 tisíc korun. „Problém v provozu to byl velký, protože tato dotace na činnost je velice významná v našem rozpočtu,“ uvedl předseda SK Slavia Orlová Jiří Novák.

Také FK Kameničky se podle svého předsedy Jiřího Hrabčuka dostaly do velkých finančních potíží kvůli tomu, že dotaci nezískaly. „Ale ustáli jsme to,“ uvedl Hrabčuk.

U soudu je dalších dvaadvacet žalob. Podle mluvčí ministerstva školství Anety Lednové bylo totiž v této souvislosti na úřad podáno celkem 26 žalob. „Vzhledem k tomu, že je o těchto žalobách aktuálně vedeno soudní řízení, nemůžeme poskytovat bližší informace,“ doplnila Lednová.

Reklama

Doporučované